Σινεμά κόντρα στον κορωνοϊό: Κινηματογράφος στο Παρίσι προβάλλει ταινίες σε τοίχο πολυκατοικίας

Το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στο Παρίσι ανάγκασε την ομάδα που διαχειρίζεται τον κινηματογράφο La Clef να κλείσει την αίθουσα για το κινηματογραφικό κοινό. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες της σκαρφίστηκαν κάτι εναλλακτικό: Την προβολή ταινιών σε τοίχο παρακείμενου κτηρίου

«Είπαμε μεταξύ μας: Αφού δεν μπορούμε πια να προβάλλουμε ταινίες μέσα στον κινηματογράφο, ας προβάλλουμε έξω, στους τοίχους των πολυκατοικιών» λέει ο Ντέρεκ Γούλφεντεν, ένας από τους ιθύνοντες νόες της πρωτοβουλίας στο Reuters, λίγο πριν την προβολή του γουέστερν του 1955 «Χωρίς Συρματοπλέγματα» με τον Κερκ Ντάγκλας.

«Νιώθαμε την επιθυμία της γειτονιάς για κάποιου είδους event γιατί δεν είχε απομείνει τίποτα, οι δρόμοι ήταν έρημοι, ήταν πολύ θλιβερό» συμπληρώνει ο Γούλφεντεν.

Μάλιστα, η ομάδα του La Clef θέλησε να εμπλέξει και τη γειτονιά στην πρωτοβουλία αυτή γι’αυτό και οι ταινίες της κάθε εβδομάδας, επιλέγονται από κοινού με τους περιοίκους. «Είναι υπέροχο. Μας πηγαίνει πίσω στον καιρό, όταν παρακολουθούσαμε όλοι μαζί τις προβολές» λέει η Κριστίν Νταβενιέ, μία από τους κινηματογραφόφιλους της γειτονιάς.

Ο κινηματογράφος έκλεισε επισήμως τον Απρίλιο του 2018 με τους ιδιοκτήτες του να σχεδιάζουν την πώληση του ακινήτου. Ωστόσο, από το Σεπτέμβριο του 2019, το κτήριο έχει καταληφθεί από μια ομάδα κινηματογραφόφιλων και ανεξάρτητων κινηματογραφιστών που αντιτίθενται στην πώληση και παραμένουν για να διασφαλίσουν πως το κτήριο θα εξακολουθεί να λειτουργεί ως σινεμά.

Στην ομάδα επιδικάστηκε πρόστιμο 4.000 ευρώ για κατάληψη κτηρίου, ωστόσο μετά την άσκηση έφεσης, η υπόθεσή τους θα εκδικαστεί τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Google+ Linkedin