Σαν σήμερα, 1968: Ο «γάμος του αιώνα»

Σαν σήμερα, 1968: Ο «γάμος του αιώνα»

Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια, στις 20 Οκτωβρίου 1968, όλος ο κόσμος έστρεφε το βλέμμα του στον επίγειο παράδεισο του Σκορπιού. Η πιο διάσημη χήρα του πλανήτη Jacqueline Kennedy νυμφεύθηκε τον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.

Το λεβεντόπαιδο ο Αρίστος, είχε το χρήμα, του έλειπε όμως η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας, που την φρόντιζε τακτικότατα. Δεν δίστασε να «αδειάσει» κοτζάμ Μαρία Κάλλας για να την ενισχύσει…Άλλωστε με εκείνη μπορεί και να ένιωθε το ασφυκτικό βάρος του μεγαλείου της, ενώ με την Τζάκι ήταν εντελώς διαδορετικά…

Όταν στις 15 Οκτωβρίου 1968, το πρωτοσέλιδο της «Boston Herald Traveler» αναφέρει ότι «Η χήρα του Τζον Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης σύντομα παντρεύονται», επικρατεί πανικός.

Όλοι γνώριζαν για τη σχέση τους, αλλά δεν καταλάβαιναν γιατί η γαλλικής καταγωγής  «ιερή χήρα» του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Κένεντυ αποφάσισε να παντρευτεί τον «Έλληνα πειρατή», όπως τον αποκαλούσαν πολλά ΜΜΕ των ΗΠΑ.

Δεν μπορούσαν να καταλαβαίνουν γιατί «ο διεθνής ορισμός της κομψότητας¨ Τζάκι, ήθελε να παντρευτεί στα 39 της χρόνια, έναν αθυρόστομο πλούσιο Έλληνα 25 χρόνια μεγαλύτερό της. Εκείνη ήταν 39 ετών και εκείνος 62.

Όπως σχολίασε μια εφημερίδα της εποχής: «Ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει όταν ο νόμος δεν του επιτρέπει να γίνει ο ίδιος Πρόεδρος των ΗΠΑ»…

Πράγματι, ο «γάμος του αιώνα» γίνεται πέντε ημέρες μετά. Στο νησάκι του Σκορπιού στο Ιόνιο, κάτω από το φθινοπωρινό ψιλόβροχο, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Jacqueline Kennedy παντρευόταν τον Έλληνα κροίσο Αριστοτέλη Ωνάση.

Ο γάμος έγινε πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του συζύγου της Τζάκι και προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας και μόλις 4,5 μήνες από τότε που ο αδελφός του, το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, Μπομπ Κένεντι έπεφτε νεκρός από σφαίρα στο Λος Αντζελες.

Οι καλεσμένοι ήταν ελάχιστοι και είχαν φτάσει την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της Τζάκι ήταν τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος, και η αδερφή της Λι Ράτζβιλ. Εκεί ήταν και τα παιδιά του Αριστοτέλη Ωνάση από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα.

Η Τζάκι έφτασε στο εκκλησάκι της Παναγίτσας φορώντας νυφικό Valentino, με μικρά κουμπάκια-πέρλες από πάνω μέχρι τη μέση και λευκή κορδέλα στα μαλλιά. Μετά τη γαμήλια τελετή ακολούθησε δεξίωση στη θαλαμηγό «Χριστίνα», που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τον Γουίνστον Τσόρτσιλ, την Γκρέτα Γκάρμπο και -φυσικά- τη Μαρία Κάλλας, πρώην αγαπημένη του Έλληνα κροίσου.

Η επόμενη ημέρα, βρίσκει όλους ν’ αμφιβάλουν για τις προθέσεις των νεόνυμφων.

Ο «γάμος του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως. Οι Αμερικανοί δεν συγχώρεσαν ποτέ την Τζάκι για τον γάμο της με τον Ωνάση, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που μίλησαν για γάμο συμφερόντων.

Ο Ωνάσης, λένε, δεν θα είναι πια ένας μονάρχης χωρίς στέμμα, ενώ η Τζάκι θα έχει πλέον την απόλυτη οικονομική ασφάλεια. Λίγο διάστημα αργότερα ο Ωνάσης δηλώνει ότι :«Το κακό με μας είναι ότι όταν η Τζάκι μιλάει για εκατομμύρια εννοεί δολάρια, ενώ εγώ δραχμές».

Ο «γάμος του αιώνα» γρήγορα  άρχισε να φθείρεται…

Ο λαμπερός γάμος γρήγορα έγινε μια μακρινή ανάμνηση για το ζευγάρι. Ο καιρός περνούσε και το χάσμα ανάμεσα στην Τζάκι και τον Ωνάση γινόταν αγεφύρωτο, ιδιαίτερα μετά τον τραγικό θάνατο του γιου του, Αλέξανδρου, σε αεροπορικό δυστύχημα. Άρχισαν να βλέπονται σπάνια. Ακόμα και στη Νέα Υόρκη, ζούσαν χωριστά, σαν ξένοι : εκείνη στο διαμέρισμά της στην 5η Λεωφόρο, εκείνος στη σουίτα του στο τελευταίο πάτωμα του ”Πιερ”.

Συναντιόνταν πότε πότε για να φάνε μαζί, αμίλητοι, ανταλλάσσοντας μόνο μερικές τυπικές, ευγενικές κουβέντες. Όταν κάποτε εκείνος της έκανε μια νύξη για διαζύγιο η Τζάκι του το απέκλεισε.

Ο γάμος τους παρέμεινε “ελεύθερος” μέχρι τον θάνατο του Έλληνα εφοπλιστή το 1975. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκειά του η Τζάκι είχε αρκετούς και διάσημους εραστές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της βιογραφίας “Τζάκι Κένεντι Ωνάση: Μια ζωή πέρα από τα πιο τρελά της όνειρα”, ανάμεσά τους ήταν ο διάσημος καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο καρδιοκατακτητής του Χόλιγουντ Γουόρεν Μπίτι, ο Γκρέγκορι Πεκ, ο Μάρλον Μπράντο, ο Φράνκ Σινάτρα, και ο Πολ Νιούμαν. «Ήθελα να αποπλανήσω όσο το δυνατόν περισσότερους στην πίσω θέση του αυτοκινήτου μου», έλεγε καμαρώνοντας στον Γκορ Βιντάλ, για τη μαύρη Μέρκιουρι που της είχε αγοράσει ο πατέρας της.

Όμως και ο ίδιος ο Ωνάσης δεν παρέμεινε πιστός στη δεύτερη σύζυγό του. Άλλωστε, άνθρωποι του περιβάλλοντός του πάντα υποστήριζαν ότι ποτέ δεν έπαψε να αγαπά και να επισκέπτεται την πιο αφοσιωμένη ερωμένη του και ίσως τον πραγματικό έρωτα της ζωής του, την Μαρία Κάλλας.

Το προγαμιαίο συμβόλαιό τους προκαλεί ακόμα ίλιγγο: τρία εκατομμύρια δολάρια για την ίδια, ένα για κάθε παιδί της, εξασφαλισμένες όλες οι δαπάνες της για όσο θα κρατούσε ο γάμος, και 200.000 δολάρια κάθε χρόνο για όλη της τη ζωή αν ο Αρίστος πέθαινε πρώτος.

Η Τζάκι δεν υπολόγιζε το χρήμα. Το ξόδευε ασταμάτητα, σε ακριβές τουαλέτες, γρήγορα αυτοκίνητα, διαμάντια.

Ο συγγραφέας, Φρεντ Σπαρκς στο βιβλίο του “The $20,000,000 Honeymoon: Jackie and Ari’s First Year” αναφέρει ότι ο πρώτος χρόνος του έγγαμου βίου κόστισε στον μεγιστάνα 20 εκατ. δολάρια. Σε αυτά περιλαμβάνονται, η μεταφορά των καλεσμένων από όλο τον κόσμο στον Σκορπιό, το γαμήλιο πάρτι στο «Χριστίνα», και ενοίκια και λοιπά έξοδα σπιτιών και ξενοδοχείων σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μόντε Κάρλο, Γλυφάδα, Σκορπιό και Ουρουγουάη. Μόνο τα δώρα του Αριστοτέλη προς την Τζάκι, σύμφωνα με τον συγγραφέα, κόστισαν 5.000.000 δολάρια.

Στις 15 Μαρτίου 1975 ο Ωνάσης άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι. Η Τζάκι, που βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, έγινε για δεύτερη φορά χήρα ενός από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο. Ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να αλλάξει επώνυμο, αφού ένας από τους όρους του προγαμιαίου συμφωνητικού που της εξασφάλιζε τα χρήματα ήταν να μην αποχωριστεί το όνομα Ωνάση μέχρι τον θάνατό της.

Τον Δεκέμβριο του 1993 ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Η Τζάκι Κένεντι-Ωνάση πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994 ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

Google+ Linkedin