Πύρρειος νίκη για Ερντογάν – Νοθεία καταγγέλει η αντιπολίτευση

Διχασμένη εμφανίζεται η Τουρκία μετά το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο 98% των καταμετρημένων ψήφων έλαβαν: 
  • Ναι : 51,32%
  • Όχι : 48,68% 
 Γειτονικά μέσα έδιναν τελικό αποτέλεσμα 51,08% υπέρ του ‘Ναι’.
Το “όχι” προηγείται στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πλούσιες και μορφωμένες περιοχές της χώρας, στην Πόλη, τη Σμύρνη, την Αγκυρα και τα παράλια ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του ‘όχι’. Αντίθετα, η Ανατολία, τα βάθη της χώρας στήριξαν τον Ερντογάν, γι’ αυτό και τα φιλοκυβερνητικά μέσα έκαναν λόγο για ‘επανάσταση της Ανατολίας’.
Η πύρρειος νίκη, ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις στη γείτονα χώρα, παρ’ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν,αν και σχετικά μουδιασμένος,μίλησε για ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν περίμενε μεγάλη νίκη,έχοντας βάλει ως κεντρικό του στοίχημα ένα ποσοστό κοντά στο 60%,ώστε να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στη χώρα του.

Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι διαπράχθηκε “νοθεία”.

Ο Μπουλέντ Τεζτζάν, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος CHP κατήγγειλε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk μια “παράβαση” μετά την απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα.

Την ίδια ώρα το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών HDP γνωστοποίησε στο Twitter ότι θα ζητήσει την επανακαμέτρηση των ψήφων που προήλθαν από τα “δύο τρίτα” των καλπών.

Σάλος με video που δείχνει άντρα να ψηφίζει ‘ναι’ έξι φορές !
Ιδιαίτερο προβληματισμό έχει προκαλέσει την Τουρκία video (δείτε ΕΔΩ)που κυκλοφόρησε σε τουρκικά ΜΜΕ και δείχνει άντρα να ψηφίζει ‘ναι’ έξι φορές στο δημοψήφισμα.Το video τραβήχτηκε, όπως φαίνεται, στην επαρχία Σανλιούρφα [παλαιότερα γνωστή ως Έδεσσα] και η τουρκική ιστοσελίδα Turkish Minute υπογραμμίζει ότι φαίνεται να είναι αυθεντικό.
Google+ Linkedin