Πολλά τα προβλήματα, μεγάλη η ανησυχία των φαντάρων

Πολλά τα προβλήματα, μεγάλη η ανησυχία των φαντάρων

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαντάροι, έπειτα από σχεδόν τρεις βδομάδες άρσης των περιοριστικών μέτρων στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ακόμη και τώρα, φαντάροι συνεχίζουν να καταγγέλλουν την έλλειψη βασικών ειδών ατομικής υγιεινής εντός των στρατοπέδων.

Επιπλέον, με τις υψηλές θερμοκρασίες να έρχονται γρήγορα φέτος, το ζήτημα της λειτουργίας των κλιματιστικών σε περίοδο πανδημίας έχει προκαλέσει άγχος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους φαντάρους. Ηδη, το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αμυνας, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους, ώστε να μην κινδυνέψει η υγεία προσωπικού και φαντάρων.

Την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει οι άδειες σε στρατευμένους που παρέμειναν για περισσότερους από δύο μήνες εντός των μονάδων τους. Ωστόσο, όπως έχουν καταγγείλει ναύτες που υπηρετούν τη θητεία τους στα νησιά του Αιγαίου, δεν ισχύει το ίδιο γι’ αυτούς, αναμένοντας σχετική οδηγία του ΓΕΝ.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα για όλους παραμένει το κόστος μεταφοράς προς τον τόπο προορισμού, που για ακόμη μία φορά θα βάλουν οι ίδιοι από τις τσέπες τους. Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους ΕΛΔΥΚάριους, αφού αρκετές είναι οι περιπτώσεις φαντάρων που είχαν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν χάσει τα λεφτά τους και να μην έχουν καμία εγγύηση από την κυβέρνηση για την επιστροφή τους.

Ταυτόχρονα, στις 27-29 Μάη θα πραγματοποιηθεί ο επαναπατρισμός των φαντάρων της 2020/ Δ’ ΕΣΣΟ που υπηρετούν την θητεία τους στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φαντάροι αφού προσγειωθούν στην Ελλάδα, θα οδηγηθούν στο στρατόπεδο του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού (ΚΕΠΒ), στη Θήβα, όπου και θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο έμειναν και οι φαντάροι της προηγούμενης ΕΣΣΟ που επαναπατρίστηκε απ’ την Κύπρο. Ωστόσο, σύμφωνα με πολλές καταγγελίες των ίδιων, οι συνθήκες στο συγκεκριμένο στρατόπεδο ήταν απαράδεκτες, πόσο μάλλον για να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό στρατευμένων για προστασία απ’ την πανδημία. Συγκεκριμένα, τόνιζαν πως κανένα μέτρο δεν είχε παρθεί για την ατομική τους υγιεινή καθώς:

Οι χώροι δεν είχαν απολυμανθεί.

Οι τουαλέτες βρίσκονταν σε άθλια κατάσταση, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Δεν υπήρχαν σαπούνι και αντισηπτικό για την ατομική υγιεινή των στρατιωτών.

Δεν υπήρχε ζεστό νερό.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την υγεία των στρατιωτών και επιπλέον να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι επαναπατριζόμενοι της 2020/ Δ’ ΕΣΣΟ να μη χάσουν τις άδειες που δικαιούνται.

Να εξασφαλίσει τώρα:

— Να συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας στις μονάδες για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους. Οπου δεν έχει γίνει, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και όλους τους άλλους χώρους. Απαιτείται ΑΜΕΣΑ διαμόρφωση συνθηκών για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή μέσα στα στρατόπεδα.

— Να συνεχιστούν οι απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία.

— Να συντηρηθούν όλα τα κλιματιστικά και να λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

— Να εξασφαλίζεται η δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων από και προς τη μονάδα τους, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

— Να χορηγείται σε κάθε στρατιώτη αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.

— Ειδική μέριμνα να υπάρξει στην πράξη για τους νεοσύλλεκτους της νέας εκπαιδευτικής σειράς του Ιούνη.

Google+ Linkedin