Πενήντα δύο χρόνια από τότε, ο Τσε ήταν και θα είναι πάντα «παρών»

Μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα  γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928 στο Ροσάριο της Αργεντινής.Ήταν ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna),γνωστός και ως Τσε Γκεβάρα. Ο «Τσε» ήταν γιατρός, κομμουνιστής μαρξιστής-λενινιστής επαναστάτης, και ηγετική φυσιογνωμία  των ανταρτών στην Κούβα.

Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Η εικόνα του Τσε διασχίζει τον κόσμο σαν σύμβολο του εργατικού λαού που παλεύει για να κατακτήσει την ελευθερία του, με την ελπίδα να βελτιώσει την ζωή του. Εκεί όπου θα γεννηθεί ο νέος άνθρωπος, κι όπου οι άνθρωποι δεν θα κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον.

«Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το κεφάλι απέναντι στον ήλιο. Και ο ήλιος πρέπει να κάψει το μέτωπο και καίγοντάς το να το σφραγίσει με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατάει σκυφτός, χάνει αυτή την τιμή» έλεγε ο Τσε Γκεβάρα.

Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία.

«Άλλες περιοχές του κόσμου ζητούν τη συνεισφορά των ταπεινών μου προσπαθειών», έγραψε ο Γκεβάρα το 1965 στον Φιντέλ Κάστρο , πριν αναχωρήσει για να προσπαθήσει να μεταλαμπαδεύσει τη φλόγα της επανάστασης αρχικά στην Αφρική. Έκλεισε εκείνο το γράμμα με μια φράση που θα έμενε στην ιστορία—«Hasta la victoria, siempre» («Ως τη νίκη, πάντα»).Ο Τσε δεν βρέθηκε στη Βολιβία από ρομαντισμό ή αυταπάτη. Ήταν «μάστορας, βιρτουόζος στην τέχνη του επαναστατικού πολέμου», είπε ο Φιντέλ αργότερα. Ο Φιντέλ ήξερε ότι οι αντάρτες στη Βολιβία θα είχαν πιο δύσκολο αγώνα απ’ ό,τι οι δώδεκα που επέζησαν μετά την αποβίβαση του Γκράνμα.

«Τι σημασία έχει αν μας βρει ο θάνατος; Σημασία έχει ότι η κραυγή μας θα ακουστεί και ένα άλλο χέρι θα βρεθεί για να πάρει το όπλο μας,  και άλλοι άνθρωποι θα ξεσηκωθούν για να πιάσουν το τραγούδι, για να ακουστεί η καινούργια κραυγή του πολέμου και της νίκης.» – Τσε Γκεβάρα.

Στις 8 προς 9 Οκτώβρη του 1967, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα περνούσε στο πάνθεον των «αθανάτων» της Ιστορίας  δολοφονημένος  από τους υπηρέτες της CIA, στο χωριό  Λα Ιγκέρα (La Higuera) της Βολιβίας .Πενήντα δύο χρόνια από τότε, ο Τσε ήταν και θα είναι πάντα «παρών». Ανυπότακτος στρατιώτης, οδηγητής σε έναν ταξικό αγώνα χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. ​

«Αν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, είσαι σύντροφός μου!» –   Τσε Γκεβάρα

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-mOjijV4jA0[/embedyt]

Το όνομα του έχει γίνει τραγούδι και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για τον ίδιο και τη δράση του, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλοί που ερευνούν άγνωστες πτυχές της ζωής του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν και εν τέλει δολοφονήθηκε.

Ο Κουβανός πρώην πράκτορα της CIA, Φελίξ Ροδρίγκες, που παρακολουθούσε από κοντά την επιχείρηση στη Βολιβία,μίλησε στο BBC και αποκάλυψε τα τελευταία λόγια του Τσε.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη. Επίσης, το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό.

Ο Τσε συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον οικισμό Λα Ιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε η CIA με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα.

Ο Φέλιξ Ροδρίγκες αφηγήθηκε τα εξής: Στην πρώτη επαφή με τον Γκεβάρα του είπα, «σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω». «Στάθηκα μπροστά του, με κοίταξε με υπεροψία και μου είπε: «κανείς δε μου μιλάει, κανείς δεν με ανακρίνει»».

 

 

Google+ Linkedin