Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης επικρατέστερος για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης επικρατέστερος για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Κύπριος οδοντίατρος Χρήστος Στυλιανίδης φαίνεται πως «κλειδώνει» για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Ο Κύπριος πρώην Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε., Χρήστος Στυλιανίδης παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή ως ο βασικός υποψήφιος για να αναλάβει την ορφανή θέση στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται αύριο, Δευτέρα.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να οριστεί και υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο με τις τελικές αποφάσεις να ανακοινώνονται από τον ίδιο στις 11.30 το πρωί.

Κι ενώ συνεχίζονται οι μετασεισμοί από τον ανασχηματισμό που έφερε, εκτός από το φιάσκο με τον Αποστολάκη, ακροδεξιά στροφή στην κυβέρνηση, αλλά και ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κλείσει το μέτωπο το δυνατόν γρηγορότερα για να πάει «ανενόχλητος» στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως δεν θα εμπιστευθεί κάποιο πολιτικό ή στρατιωτικό πρόσωπο, εντός ή εκτός κόμματος, όπως διαρρεόταν μέχρι πρόσφατα, αλλά θα… κάνει μεταγραφή εκτός συνόρων.

Ο 63χρονος Χρήστος Στυλιανίδης είναι χειρουργός οδοντίατρος, έχει διατελέσει Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων στην Ε.Ε., βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, αλλά και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη και την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη.

Πώς θα ξεπεραστείτο συνταγματικό κώλυμα στην πιθανή υπουργοποίηση Στυλιανίδη

Μικρό συνταγματικό κώλυμα, το οποίο ωστόσο εύκολα θα ξεπεραστεί προκύπτει σε πιθανή υπουργοποίηση του πρώην Επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη στην Πολιτική Προστασία .

Το Σύνταγμα είναι σαφές και στο άρθρο 81 προβλέπει ότι κανένας δεν μπορεί να διοριστεί μέλος της Kυβέρνησης ή Yφυπουργός, αν δεν συγκεντρώνει τα προσόντα που ορίζει το άρθρο 55 για τον βουλευτή, στα οποία ορίζεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να είναι Έλληνας πολίτης.

Με δεδομένο ότι ο κ. Στυλιανίδης έχει την κυπριακή και όχι την ελληνική υπηκοότητα το πρόβλημα φαίνεται πως θα λυθεί άμεσα με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Όπως προβλέπεται στον νόμο για την ιθαγένεια, η σχετική διαδικασία προβλέπεται και για άτομο του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας και περατώνεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

Google+ Linkedin