«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»…πίσω από τις κάμερες.

Η επική σειρά, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», που έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη παραγωγή θρησκευτικού περιεχομένου στην ιστορία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου και έχει αποκτήσει παιδαγωγικό ρόλο για τα Πάθη του Χριστού γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια στο Μαρόκο και την Τυνησία.

Η έμπνευση για τη δημιουργία της σειράς προέκυψε όταν ο Πάπας Παύλος Ε’ συνεχάρη τον παραγωγό Λιου Γκρέιντ για την τηλεοπτική μίνι σειρά «Μωυσής», το 1974. «Εύχομαι το επόμενο εγχείρημα σου στην τηλεόραση να σχετίζεται με τη ζωή του Ιησού», του είχε πει. ..

Το κόστος της σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια δολάρια.Η σειρά χωρίστηκε σε 5 επεισόδια, συνολικής διάρκειας 371 λεπτών και προβλήθηκε πρώτα από το ιταλικό κανάλι RAI 1, τον Μάρτιο του 1977. Εκτιμάται ότι το 84% του πληθυσμού των μεγαλύτερων πόλεων παρακολούθησαν όλα τα επεισόδια.

Σε Αγγλία και ΗΠΑ προβλήθηκε το Πάσχα του 1977 και έκανε πάταγο, αφού οι τηλεθεατές ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια. Τα επόμενα χρόνια, προβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης….

Ο Γιώργος Βογιατζής ως «Ιωσήφ»

Το αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι ήταν μια τεράστια παραγωγή στην οποία συμμετείχαν κολοσσοί της 7ης Τέχνης όπως ο Λόρενς Ολίβιε ,ο Άντονι Κουίν,ο Πίτερ Ουστίνωφ,η Ολίβια Χάσεϊ ,ο δικός μας Γιώργος Βογιατζής που υποδύθηκε τον Ιωσήφ, ο Ρόμπερτ Πάουελ  με τον ρόλο του Χριστού.

Αρχικά, οι παραγωγοί είχαν τη σκέψη να δώσουν το ρόλο του Ιησού σε ηθοποιό διεθνούς φήμης, προκειμένου να προσελκύσουν το κοινό. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ήταν ο Αλ Πατσίνο και ο Ντάστιν Χόφμαν. Όταν όμως ο Βρετανός ηθοποιός Ρόμπερτ Πάουελ πέρασε από οντισιόν υποδυόμενος τον Ιούδα, ενθουσίασε τον Τζεφιρέλι με την ερμηνεία και το βλέμμα του και πήρε το ρόλο….

Ο άνθρωπος όμως Ρόμπερτ Πάουελ είχε αρκετές αδυναμίες, όπως το ποτό και το τσιγάρο όπως μαρτυρά η φωτογραφία στην οποία είναι δεμένες πάνω στον σταυρό και ένας συνεργάτης του του πηγαίνει ένα ποτήρι κονιάκ και ένα τσιγάρο για να αντέξει …στο γύρισμα. Ο Ρόμπερτ Πάουελ δήλωσε αργότερα: «Όταν ήμουν στον σταυρό, έκανε τρομερό κρύο. Οπότε, από το να με κατεβάζουν και να με ξανανεβάζουν στον σταυρό, με άφησαν εκεί και μου έδωσαν μια κουβέρτα, παντόφλες και μου κρατούσαν ένα τσιγάρο. Βασικά, έκανε τόσο κρύο που θυμάμαι να μου κρατούν και κονιάκ»! …

Google+ Linkedin