Ξυλόκαστρο : Της απευθείας ανάθεσης το «Κιγκλίδωμα»

Ξυλόκαστρο : Της απευθείας ανάθεσης το «Κιγκλίδωμα»

Η συζήτηση του τεχνικού προγράμματος 2019 στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης ανέδειξε για μια ακόμη φορά την προχειρότητα και την έλλειψη υπεύθυνου σχεδιασμού της παρούσας Δημοτικής Αρχής.

Ανανεωτική Συνεργασία Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο ήρθε για συζήτηση χωρίς έστω κάποιο προσχέδιο προϋπολογισμού, ώστε να προκύπτει το ποσοστό των δημοτικών εσόδων το οποίο πρόκειται να δαπανηθεί σε απαραίτητα για τον τόπο έργα.

Ένα τεχνικό πρόγραμμα χωρίς καμία σύνδεση με τον υπάρχοντα Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου τον οποίο όφειλε να υπηρετεί πιστά. Μια λίστα εργασιών «ατάκτως ειρημένων», η οποία αναδύει βιασύνη και επιπολαιότητα και όχι μελετημένες προτεραιότητες και στρατηγικούς στόχους για την περιοχή.
Ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο για μια ακόμη χρονιά καταστρώθηκε όπως-όπως στο πόδι από ένα άτομο σε ένα γραφείο, χωρίς καμία συνεννόηση με τους δημοτικούς συμβούλους, με τους κοινωνικούς φορείς, με την κοινωνία.

Ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο δεν περιέχει ίχνος παραγωγικών έργων, απαραίτητων υποδομών και αναγκαίων δράσεων για την περιοχή, αλλά συνεχίζει να υπηρετεί το θαμπό όραμα της ανισσόροπης ανάπλασης μέσων λίθων και πλακών.

Μα πάνω από όλα ένα τεχνικό πρόγραμμα το οποίο είναι επίσημο αλλά μισό, καθώς το υπόλοιπο μισό υλοποιείται κάθε χρόνο χωρίς την ψήφο του Δημοτικού Συμβουλίου με μια απλή απόφαση Δημάρχου. Από το 2015 μέχρι το 2018 1.000.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί σε έργα τα οποία έχουν βαπτιστεί υπηρεσίες με απευθείας αναθέσεις του Δημάρχου σε πρόσωπα της επιλογής του. Τα χρήματα αυτά δεν δαπανήθηκαν σε προμήθειες των 2000-5000 ευρώ, ούτε σε έκτακτες ανάγκες, αλλά σε έργα τα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στο όριο των 20.000 ώστε να είναι νομιμοφανή.
Κατασκευές τοιχίων αντιστήριξης, συντήρηση αγροτικής οδοποιίας, καθαρισμός και διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, συντήρηση δημοτικών καταστημάτων, καθαρισμός ακτών με μηχάνημα και άλλα  παρόμοια αποτελούν κάθε χρόνο ένα «τσουνάμι» αναθέσεων χωρίς διαγωνισμό και με μηδενικές εκπτώσεις εις βάρος του δημοτικού ταμείου. Οι ίδιες αναθέσεις για τα ίδια έργα στα ίδια πρόσωπα κάθε χρόνο προκαλούν μια οικονομική αιμορραγία πολλών χιλιάδων ευρώ και συνθέτουν ένα σκοτεινό έως κατάμαυρο σκηνικό στον καταπράσινο κατά τα άλλα Δήμο μας.

Έχοντας αναδείξει και καταγγείλει έγκαιρα την επιβλαβή για τα συμφέροντα του Δήμου μας πρακτική των απευθείας αναθέσεων με μια απλή απόφαση Δημάρχου και αρνούμενοι να επιβραβεύσουμε την έλλειψη παραγωγικών στόχων και αναπτυξιακής κατεύθυνσης και προοπτικής, καταψηφίσαμε την ευτυχώς για όλους τελευταία ανεπαρκή προσπάθεια εκπόνησης  τεχνικού προγράμματος αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Ανανεωτική Συνεργασία Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=19kdfxELz3w[/embedyt]

Google+ Linkedin