Η τοποθέτηση Πνευματικού στο συνέδριο του δικτύου ΦΟΔΣΑ στο Μυστρά,για την διαχείριση απορριμμάτων

Η τοποθέτηση Πνευματικού  στο συνέδριο του δικτύου ΦΟΔΣΑ στο Μυστρά,για την διαχείριση απορριμμάτων

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός τόνισε τα σημερινά αδιέξοδα που υπάρχουν στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που χαρακτηρίζεται ως η τελευταία σε αυτό τον τομέα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=98BmU08iu-w[/embedyt]

Το 2008 ζητήθηκε από τον τότε κυβερνητικό Αντιπεριφερειάρχη  κ. Αγγελόπουλο να παραιτηθούν όλοι οι Δήμαρχοι της αρμοδιότητας διαχείρισης των απορριμμάτων, πράγμα το οποίο έπραξαν, για να πάρει την αρμοδιότητα το κράτος.

Παρά τις υποσχέσεις, ότι μέσα σε δύο χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι εγκαταστάσεις, δεν έγινε ποτέ τίποτα παρά μόνο κάποιοι δεματοποιητές που αγοράστηκαν σε αμφίβολες τιμές.

Ζητήθηκε και δόθηκε το 2011 η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη αλλά και αυτή η κίνηση οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, συνέχισε ο Δήμαρχος Κορινθίων, αφού ποτέ δεν έγινε καμία μελέτη πριν κλείσουν οι χωματερές όπως προέβλεπε η εγκύκλιος.

Τραγικές συνέπειες είναι το άνοιγμα χωματερών που έχουν κλείσει, το άνοιγμα νέων χωματερών αλλά και τα υπέρογκα κόστη για τους πολίτες.

Στην συνέχεια ο Αλέξανδρος Πνευματικός ανέφερε πως στον Δήμο Κορινθίων αυτή την στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη ένα έργο κατασκευής μιας μονάδας κομποστοποίησης και ενός κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων, έτσι ώστε να αναπτυχθούν αυτά που προβλέπονται από τον Εθνικό Σχεδιασμό, αλλά και ένα σύστημα κάδων ανακύκλωσης στην πηγή.

Όλα αυτά σε συνδυασμό θα επιφέρουν και το μικρότερο κόστος για τους πολίτες διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ το κόστος κατασκευής θα είναι 100% του Δήμου Κορινθίων.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Κορινθίων εξήγησε γιατί το έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια σε ότι αφορά την διαχείριση απορριμμάτων δεν θα μπορέσει ποτέ να ευδοκιμήσει λειτουργικά για τους πολίτες και να τύχει χρηματοδότησης και πως ποτέ παρότι ζητήθηκε από τον ίδιο δεν δόθηκε η σύμβαση του ΣΔΙΤ, ανάμεσα στην Περιφέρεια και στην ανάδοχο εταιρεία.

Μάλιστα ένα τέτοιο έργο θα επιφέρει από 200-400% αύξηση των δημοτικών τελών, ερήμην των Δημάρχων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Κορινθίων τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα όφελος από τα παραγόμενα των Δήμων και κανένα κίνητρο, ενώ θα βοηθούν μία επιχείρηση να αυξάνει τα κέρδη της.

Χαρακτηριστικά είπε πως εμείς στην Πελοπόννησο δεν θα είμαστε ούτε ευτυχισμένοι, ούτε ευημερούντες όπως δήλωσε την προηγούμενη μέρα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης.

Google+ Linkedin