Με R9X ninja “καθάρισε” η CIA τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

Με R9X ninja  “καθάρισε” η CIA τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

«Το Σάββατο, οι ΗΠΑ διενήργησαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο Αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσιγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του. Ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν. Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον (πάνω από 3.000 νεκροί).

Η επιχείρηση δεν προκάλεσε «κανένα θύμα μεταξύ των αμάχων», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Πράγματι, σκοτώθηκε από δύο πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο σπίτι του στην Καμπούλ, αλλά οι φωτογραφίες δεν έδειχναν σημάδια έκρηξης και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε. Και αυτό παρότι μεγάλος αριθμός συγγενών και φίλων βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής.

Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το Hellfire R9X, έναν πύραυλο χωρίς κεφαλή που πιστεύεται ότι είναι εξοπλισμένος με έξι λεπίδες που μοιάζουν με ξυράφι και εκτείνονται από την άτρακτο που πλήττει θανάσιμα τον στόχο, αλλά δεν εκρήγνυται. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ Ζαουάχρι στεκόταν στο μπαλκόνι του κρησφύγετού του όταν οι δύο πύραυλοι Hellfire εκτοξεύτηκαν από ένα μη επανδρωμένο drone από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

Το Hellfire R9X, που ονομάζεται επίσης “βόμβα νίντζα”, έχει μετατραπεί στο εκλεκτό όπλο των ΗΠΑ για τη εξόντωση τρομοκρατών, αποφεύγοντας τις απώλειες αμάχων. Το R9X εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2017, όταν ο ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα Αμπού αλ-Κάιρ αλ-Μάσρι σκοτώθηκε από επίθεση drone ενώ ταξίδευε με αυτοκίνητο στη Συρία. Ωστόσο, το Πεντάγωνο ή η CIA, οι δύο αμερικανικές υπηρεσίες που είναι γνωστό ότι αναλαμβάνουν στοχευμένες δολοφονίες εξτρεμιστών ηγετών, δεν το έχουν αναγνωρίσει ποτέ δημόσια.

Οι πύραυλοι Ηellfire έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί μόνο σε λίγες επιθέσεις στο Αφγανιστάν και το Ιράκ από το 2017. Δεν είναι καν σαφές πόσους πυραύλους Ηellfire διαθέτουν οι ΗΠΑ. Οι πύραυλοι Hellfire είναι πύραυλοι αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενοι με λέιζερ, υποηχητικοί πύραυλοι με σημαντική αντιαρματική ικανότητα. Οι πύραυλοι Hellfire έχουν παραλλαγές, ανάλογα με την κεφαλή τους, το σύστημα καθοδήγησης και τους στόχους.

Αξιωματούχος της CIA υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης το χρονικό του εντοπισμού και της παρακολούθησης του Αλ Ζαουάχρι μέχρι την εντολή του χτυπήματος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Google+ Linkedin