Λαϊκή Συσπείρωση Κορινθίων: Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν συζητιέται στο «σοβαρό δημοτικό συμβούλιο»

Λαϊκή Συσπείρωση Κορινθίων: Η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα δεν συζητιέται στο «σοβαρό δημοτικό συμβούλιο»

Η ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΙΕΤΑΙ ΣΤΟ «ΣΟΒΑΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

Προκλητικές ήταν οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Μάρτη στη συζήτηση για την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» 2020 του ΟΑΕΔ. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχτηκε την αποστολή αιτήματος προς το Υπουργείο για ανανέωση μερικών μηνών των συμβάσεων. Η πλειοψηφία όμως αρνήθηκε να συμπεριλάβει στο αίτημα αυτό την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μετά από τους μήνες της ανανέωσης.

Οι απαντήσεις ήταν αποκαλυπτικές: ο κ. Δήμαρχος διαφώνησε με το να διατυπωθεί έστω το αίτημα λέγοντας ότι αυτά δεν είναι θέματα που συζητούνται σε «σοβαρό δημοτικό συμβούλιο». Ο κ. Σταυρέλλης το χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό και ο κ. Πνευματικός μίλησε για λαϊκισμούς. Δεν έλλειψαν και οι ειρωνείες για το «μήπως πρέπει να διαδηλώσουμε κιόλας».

Σύμφωνα με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οικογένειες των ανέργων πρέπει να δεχτούν το «ρεαλισμό» της μακροχρόνιας ανεργίας. Οι εργαζόμενοι του Δήμου, που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, να δεχτούν να εργάζονται με συμβάσεις γαλέρας, να δουλεύουν για ψίχουλα, να μην ξέρουν αν θα έχουν μεροκάματο σε 4-5 μήνες. 

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας όλο αυτό το διάστημα συνέβαλαν αποφασιστικά στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμο. Μετά από 7 μήνες εργασίας στο πρόγραμμα πρόκειται να μείνουν άνεργοι την ώρα που η ανεργία έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης που βάθυνε από την πανδημία. Ακόμα και με την ανανέωση, η απειλή της ανεργίας απλά απομακρύνεται για κάποιους μήνες.

Ταυτόχρονα οι ελλείψεις στο Δήμο είναι τεράστιες. Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υποστελεχωμένες, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αυτό αντικειμενικά οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση, στην ανάθεση έργων και υπηρεσιών σε εργολάβους. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται τα βάρη στις λαϊκές οικογένειες, αυξάνονται οι φόροι και τέλη. Για να καλυφθούν οι ανάγκες χρειάζεται μόνιμο προσωπικό, με πλήρη δικαιώματα.

Καλώς να γίνει το αίτημα για παράταση του κοινωφελούς προγράμματος. Όμως μετά τη λήξη της παράτασης, οι συμβάσεις πρέπει να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου!

Οι διατάξεις πίσω από τις οποίες κρύβονται οι παρατάξεις και αρνούνται να διεκδικήσουν έστω τα αυτονόητα είναι αντεργατικές διατάξεις, ανακυκλώνουν την ανεργία, υποτάσσονται στην πολιτική τις ΕΕ και υλοποιούνται από κυβερνήσεις.

Ο ρεαλισμός της φτώχειας δεν πρέπει να περάσει! Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το «σοβαρό» δεν είναι να σφίγγουμε το ζωνάρι και να δεχόμαστε την πολιτική που μας καταδικάζει να πληρώνουμε τα βάρη της κρίσης για να την «βγάλει καθαρή» το κεφάλαιο. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από παρατάξεις και Δημοτικές Αρχές που έχουν στηρίξει αυτή την πολιτική για χρόνια. Στο δρόμο του αγώνα, στη διεκδίκηση, κόντρα στην καταστολή που στοχεύει στη σιγή νεκροταφείου, βρίσκεται η λύση για τους εργαζόμενους! 

Google+ Linkedin