Δια της… ερήμου, η απάντηση Τσιώτου στους επικριτές της δημοτικής αρχής

Δια της… ερήμου, η απάντηση Τσιώτου στους επικριτές της δημοτικής αρχής

Συνεχίζει να μονοπωλεί την αυτοδιοικητική  επικαιρότητα του Ξυλοκάστρου, το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση, με σημείο αναφοράς –  όχι τόσο αυτό καθαυτό το πολιτικό περιεχόμενο του ψηφίσματος – αλλά το ,κατά πολλούς, αναιτιολόγητο «ΑΠΩΝ» της δημοτικής πλειοψηφίας από την ψηφοφορία και την τοποθέτηση του δημάρχου Βλάση Τσιώτου, περί διαδικασίας επικοινωνιακής κατανάλωσης στο παρά πέντε της διαβούλευσης, που σαφώς υποβιβάζει μια πολιτική συζήτηση σε άσκηση μικροπολιτικής.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι , ότι την «πολιτική ουδετερότητα» που επέδειξε η δημοτική αρχή απέναντι σε ένα κατάπτυστο νομοσχέδιο , που οδηγεί στο πετσόκομμα της αναλογικής εκπροσώπησης στα δημοτικά συμβούλια και ουσιαστικά καταργεί τις εκλογές στις τοπικές κοινότητες , Αν δεν την διαχειριστεί άμεσα , αποσαφηνίζοντας την θέση της, θα την βρει μπροστά της στις επόμενες εκλογές.

Βεβαίως ,ο κ. Τσιώτος αρνούμενος ή θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι ,συνειδητά ή ασυνείδητα , ρίχνει νερό στο μύλο του «τσεκουράτου» ακροδεξιού υπουργού Εσωτερικών , αφού  ξεκαθάρισε ότι η τεκμηριωμένη κριτική ,όσο σκληρή και αν είναι, αποτελεί βασικό συστατικό της δημοκρατίας και άρα είναι καλοδεχούμενη,σήκωσε το γάντι και απάντησε στους εμμονικούς(;) επικριτές του με μια από τις αγαπημένες αραβικές παροιμίες του διάσημου Ζοζέ  Μουρίνιο αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ,που κάνει λόγο για «τα σκυλιά που γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά…» , προσθέτοντας μάλιστα με νόημα και το παλιό τιτίβισμα του Νίκου Κοτζιά για τις ύαινες ,που είπαν «χαιρετίσματα στην εξουσία» και πλέον απολαμβάνουν την «μοναξιά του σχοινοβάτη» περιμένοντας άλλες μέρες…

Θα μπορούσε κάποιος,με υποκριτικό καθωσπρεπισμό, να πει ότι αυτή η παροιμία που επικαλέστηκε ο δήμαρχος ,είναι αρκετά σκληρή έως και προσβλητική για τους πολιτικούς του αντιπάλους ή ακόμα ,ότι είναι ικανή να δημιουργήσει και κάνα «προξενικό επεισόδιο» , με όσους ενδεχομένως καθ’ έξη κάνουν άλογη χρήση του δικαιώματος της κριτικής στην δημοτική αρχή.

Άσε που και οι «φωτεινοί» συνοδοιπόροι του δημάρχου θα μπορούσαν να τον εγκαλέσουν, ότι σπέρνει ιδεολογική σύγχυση στην παράταξη, όταν επικαλείται μια παροιμία που συνηθιζόταν να την χρησιμοποιούν και στα πρώτα μετεπαναστατικά χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, για να δηλωθεί ότι το κομμουνιστικό κόμμα πρέπει να συνεχίσει την ιστορική αποστολή του ανεπηρέαστο από τις κριτικές των αντιπάλων του.

Βεβαίως ο Βλάσης ποτέ δεν είπε ότι είναι κομμουνιστής(!) όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι στο πρόσφατο παρελθόν, του απέδιδαν ότι ,μέσω του kavos news, μετέρχεται μεθόδους σοβιετικής προπαγάνδας!

Εξάλλου, η συγκεκριμένη παροιμία έχει ακουστεί και στη βουλή των Ελλήνων. Άρα είναι δόκιμη για να δείξει ότι η δημοτική αρχή κάνει μία μεγάλη προσπάθεια και δεν δίνει σημασία στις αναίτιες διαμαρτυρίες και τα αρνητικά σχόλια του facebook.

Εκτός αυτού , ο Βλάσης δεν είναι και ο Μουρίνιο για να πετάξει «επαγγελματικά» τη μπάλα στην εξέδρα ,χωρίς να «σακουλευτεί» κανείς ότι η πολιτική του στάση, στο συγκεκριμένο θέμα του ψηφίσματος, σιγοντάριζε εν τοις πράγμασι ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα , που πασιφανώς στοχεύει σε ένα συγκεντρωτικό, αυταρχικό ,ολιγαρχικό, μοντέλο διακυβέρνησης των δήμων και ,εκ των πραγμάτων, διαμορφώνει συνθήκες σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Συμπερασματικά λοιπόν, δύο δρόμοι υπάρχουν για τον δήμαρχο και τη δημοτική πλειοψηφία:

Ο πρώτος είναι, το καραβάνι της δημοτικής αρχής να συνεχίσει αδιαμαρτύρητα τον δρόμο που του χαράσει ο Βορίδης, στην έρημο που διαγράφεται για την τοπική διοίκηση… λαμβάνοντας σοβαρά υπ’ όψιν και τα λόγια του Μιχάλη Κατσαρού:

«Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία».

Ο δεύτερος είναι, να «το πάρουν αλλιώς» και να σμίξουν τη φωνή τους ενάντια στην, υπό ψήφιση, νομοθετική καλπονοθεία που χαρακτηρίζεται από  θεσμικό παραλογισμό, ο οποίος είναι, ταυτόχρονα, βαθύτατα αντιδημοκρατικός και κραυγαλέα προσβλητικός προς τους πολίτες.

Πολλώ δε μάλλον, πρέπει κάποτε να αντιληφθούν ότι ,για να παράξουν έργο ωφέλιμο για τους δημότες και τον τόπο τους , δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη να το παίζουν «ντελάληδες» του κάθε κυβερνητικού βουλευτή ή «βαποράκια» της κάθε πολυεθνικής ΜΚΟ ,με ανακοινώσεις του στυλ “από την πόλη έρχομαι και στην κορφή… καλάμι” !

Έχουν μπροστά τους δυο χρόνια γεμάτα, να αποδείξουν ότι δίκαια οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν να διοικήσουν τον δήμο με πολιτική καθαρότητα.

Στο χέρι τους είναι να μην επιβεβαιώσουν μιαν άλλη ενδιαφέρουσα ,παροιμιώδη έκφραση, της Ανατολής που γράφεται στα αραβικά این قافله تا به حشر لنگه , η οποία μεταφράζεται περίπου: «αυτό το καραβάνι, θα κουτσαίνει μέχρι την Ημέρα της Κρίσεως»…

Google+ Linkedin