Κώστας Σαρχάνης :Ιδιωτικά μονοπώλια και ”κηδεμόνες” δεν έχουν σχέση με εμένα προσωπικά ούτε με την δημοτική παράταξη την οποία εκπροσωπώ.

Για πολύ καιρό τώρα, όλες οι “σειρήνες” μας βομβαρδίζουν καθημερινά με τα αγαπημένα τους σλόγκαν για την αδιαφορία της νεολαίας και την αποχή της από κάθε πολιτική δραστηριότητα.

Κόντρα σ’ αυτήν τη “γραμμή”,  η ζωή καθημερινά μας δείχνει ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι, που ενδιαφέρονται, που συμμετέχουν, που δεν μπαίνουν στα “καλούπια” των θιασωτών της αδράνειας…

Ο kavos news φιλοξενεί σήμερα τον υποψήφιο δήμαρχο Σικυωνίων Κώστα Σαρχάνη, η περίπτωση του οποίου αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ότι   σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές οι νέοι δεν μπαίνουν στο περιθώριο, αλλά δίνουν το δικό τους μαχητικό “παρών”, προσθέτοντας  σε αυτή την εκλογική διαδικασία τον δυναμισμό και ενθουσιασμό της νιότης τους.

Κύριε Σαρχάνη, είστε μόλις 34 χρόνων, το νεαρότερο άτομο απ’ όλους τους υποψήφιους δημάρχους Σικυωνίων. Τι σας έκανε να πάρετε την απόφαση να ηγηθείτε συνδυασμού ;

Κύριε Δημόπουλε καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και τη δυνατότητα που μου δίνεται να εκφράσω τις σκέψεις μου μέσω του διαδικτυακού σας ιστοτόπου. Θα ήθελα να ευχηθώ να έχουμε μια καλή χρονιά με υγεία και ευημερία. Όπως γνωρίζετε είμαι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σικυωνίων από το 2014 εκλεγμένος με τον συνδυασμό του Κώστα Σπανού. Ασχολήθηκα λοιπόν ενεργά με τα κοινά, όσο φυσικά σου επιτρέπει η θέση ενός δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας τα 4,5 αυτά χρόνια και πλέον νιώθω έτοιμος να κάνω το επόμενο βήμα. Θα ήθελα βέβαια να επισημάνω ότι η απόφαση να ηγηθώ του συνδυασμού αποτελεί προϊόν μιας μακράς διαδικασίας σύνθεσης απόψεων και προτάσεων μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι και έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου. Τώρα όσον αφορά το νεαρό της ηλικίας, νομίζω ότι δεν παίζει κανένα ρόλο. Σημασία έχει να παρουσιάσεις το όραμα σου για την επόμενη μέρα το οποίο φυσικά θα υλοποιηθεί μέσω ενός ρεαλιστικού σχεδίου ώστε να πείσεις τον δημότη να σου εμπιστευτεί τις τύχες του Δήμου Σικυωνίων.

Προβληματίζει έντονα την κοινή γνώμη, η πληθώρα των υποψηφίων Δημάρχων στο Δήμο Σικυωνιων .Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν τόσες διαφορετικές προτάσεις για το Δήμο  Σικυωνιων ή είναι θέμα προσωπικών φιλοδοξιών;

Είναι αλήθεια ότι η πληθώρα των υποψηφίων Δημάρχων αποτελεί πρωτόγνωρη κατάσταση για το Δήμο Σικυωνίων. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον τη δυνατότητα που δίνει ο εκλογικός νόμος στην κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου χωρίς την ταυτόχρονη υποχρέωση της κατάρτισης τοπικών συμβουλίων σε κάθε Τοπική Κοινότητα κάτι το οποίο επειδή συμμετείχα στην προηγουμένη εκλογική διαδικασία είχε τεράστιο βαθμό δυσκολίας και δεύτερον στην ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στο Δήμο Σικυωνίων. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός υποψηφίου και δεν αφορούν άλλωστε. Από την πλευρά μου θεωρώ επιτακτική ανάγκη την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης του Δήμου Σικυωνίων. Η πόλη και ο ευρύτερος δήμος οφείλει  να αναδιατάξει τις δυνάμεις του και να προχωρήσει με διαφορετικό σχεδιασμό και σταθερό βηματισμό στα επόμενα χρόνια. Μπροστά στο συμφέρον των δημοτών δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες.

Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι πολιτικά άχρωμη;

Ασφαλώς και οχι. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση  έχουν θέση πολιτικοί χρωματισμοί, δεν έχουν θέση ”κομματικές γραμμές”. Η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας,η έλλειψη οράματος, η κομματικοποιηση και η λογική της καρέκλας και της ”απαρχτής” έφεραν τις τοπικές κοινωνίες στην σημερινή κατάσταση . Στο παρελθόν είχε άμεση σύνδεση η κεντρική πολιτική σκηνή με την αυτοδιοίκηση. Με την πάροδο των ετών όμως αυτό το φαινόμενο εξαλείφθηκε. Το απέβαλλε η ίδια κοινωνία. Σίγουρα όλοι από κάπου προερχόμαστε. Δεν μπορείς όμως να επιλέγεις συνεργάτες με βάση την κομματική τους ταυτότητα αλλά με το όραμα, το μεράκι και την αντίληψη μιας διαφορετικής πολιτικής για το Δήμο και ευρύτερα για την κοινωνία . Υπάρχουν άνθρωποι απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους αρκετά ικανοί, με όραμα και άποψη. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς θέλουμε δίπλα μας στην επόμενη μέρα.

Πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι μεταξύ αυτοδιοικητικών  και επιχειρηματιών ; Η ερώτηση γίνεται στο πλαίσιο και τους συμβολισμούς που προκύπτουν από την επικράτηση, ξεκάθαρα και χωρίς διαμεσολαβήσεις, των «επιχειρηματικών συμφερόντων» ;

Στο βαθμό που τα επιχειρηματικά συμφέροντα αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη και εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας ασφαλώς και πρέπει να υπάρχουν διακριτοί ρόλοι. Και για να γίνω σαφής δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οι κερδοσκόποι να βλάψουν το κοινό μας συμφέρον . Θα μας βρουν απέναντι τους.

 Ένας εκ των ανθυποψηφίων σου, ο επιχειρηματίας κ. Μάρκος Λέγγας, καλλιεργεί και εξάγει επιτραπέζια σταφύλια ,εμπιστευόμενος γεωργικές πρακτικές που βρίσκονται  κάτω από την εποπτεία της γερμανικής βιομηχανίας χημικών Bayer.  Φαντάζομαι γνωρίζεις το  «γάμο της κόλασης» και το σκοτεινό παρελθόν του μελλοντικού μονοπωλίου Bayer – Monsanto.    Μάλιστα, ο κ.  Λέγγας δεν κρύβει ότι είναι επηρεασμένος  από την επιχειρηματική κουλτούρα  του γερμανικού κολοσσού  και προφανώς δεν θα είχε κανένα πρόβλημα  να την εμπιστευτεί και στην διοίκηση του Δήμου, αν εκλεγεί. Εσείς, θα εμπιστευόσαστε ένα παγκόσμιο ιδιωτικό μονοπώλιο να παίξει τον ρόλο του Θεού; Να καθορίσει δηλαδή τι θα φάτε, τι φάρμακα θα πάρετε, το ίδιο το ανθρώπινο γονιδίωμα ή να αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής βιολογικών υπερόπλων;

Κύριε Δημόπουλε θα μου επιτρέψετε να μην μπω στην διαδικασία σχολιασμού της επαγγελματικής δράσης οποιουδήποτε εκ των  ανθυποψήφιων μου. Οι λόγοι νομίζω είναι προφανείς. Αλλά επειδή δεν θέλω να σας δοθεί η εντύπωση ότι προσπαθώ να αποφύγω την ερώτηση σας, σας απαντώ ως προς το πρώτο σκέλος της, ότι παγκόσμια ιδιωτικά μονοπώλια και ”κηδεμόνες” δεν έχουν σχέση με εμένα προσωπικά ούτε με την δημοτική παράταξη την οποία εκπροσωπώ.

Κύριε Σαρχάνη, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στο Κιάτο μια αποδυνάμωση της τοπικής αγοράς ,μιας αγοράς που παραδοσιακά πρωτοστατούσε στη δυτική Κορινθία. Υπάρχουν ευθύνες για αυτή την κατρακύλα ;

Η παγκόσμια οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την πολιτική των μνημονίων είχε ως λογικό επόμενο όχι απλά να αποδυναμώσει αλλά επί της ουσίας να διαλύσει την τοπική αγορά. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων καθώς και η υπερφορολόγηση μοιραία έπληξαν την αγορά. Από την άλλη δεν μπορούμε να λησμονήσουμε ότι οι υπηρεσίες  όπως π.χ. ΔΕΗ, ΟΑΕΕ, επιμελητήριο συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα του νομού χωρις κανένα σχέδιο καμία εναλλακτική πρόταση από την σημερινή δημοτική αρχή . Οι εξελίξεις έτρεχαν και εμείς τις παρακολουθούσαμε απαθείς. Αυτή η απάθεια ουσιαστικά σε όσα αρνητικά συνέβησαν γύρω μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Πλέον το Κιάτο δεν είναι η πόλη που όλοι ξέραμε. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι ένα χωριό.

Θεωρείται ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή ,σε συνεργασία ενδεχομένως με παραγωγικούς φορείς της περιοχής, θα μπορούσε να είχε κάνει κάποια σοβαρή προσπάθεια για ολοκληρωμένη και πολυσυλλεκτική αξιοποίηση του τουριστικού προϊόντος σε συνάρτηση με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και τις λοιπές δραστηριότητες ; 

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης σας ήθελα να επισημάνω ότι στα χρόνια τα οποία είμαι δημοτικός σύμβουλος ουδέποτε είδα από τη δημοτική αρχή ότι υπάρχει κάποιος στόχος. Γιατί αν υπάρχει στόχος υπάρχει και ταυτόχρονα το σχέδιο που θα τον υλοποιήσει. Δεν δόθηκε ποτέ κάποια κατεύθυνση ως προς την αξιοποίηση τουριστικού προϊόντος σε συνάρτηση με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και τις λοιπές δραστηριότητες. Δεν είναι ότι δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια γιατί απλούστατα δε έγινε καμία προσπάθεια. Δεν είμαι μηδενιστής από τη φύση μου. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα.

Κώστα, συνήθως η νεολαία καινοτομεί…συνεπώς το στοίχημα το κρατάς στα χέρια σου…

Καλόν  αγώνα…

Η νεολαία καινοτομεί και πρωτοπορεί. Το στοίχημα είναι να πείσει τους δημότες για το όραμα της. Σας ευχαριστώ πολύ που μου διαθέσατε χώρο για να εκφράσω τις απόψεις μου.

Η συνέντευξη δόθηκε στον Γρηγόρη Δημόπουλο για το kavos news.gr

Google+ Linkedin