ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο ενισχύει τη διαπλοκή ΜΜΕ – κράτους

ΚΚΕ: Το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο ενισχύει τη διαπλοκή ΜΜΕ – κράτους

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο με τη σύσταση μητρώου, εξέφρασε ο Μανώλης Συντυχάκης, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εισάχθηκε το περί ου ο λόγος με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο» και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ κατά τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί να επιβάλει έναν ακόμα μεγαλύτερο κυβερνητικό και κρατικό έλεγχο σε ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο με περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών διαπλοκής ανάμεσα σε ΜΜΕ και κράτος, αλλά και να διαμορφώσει μία πιο ευέλικτη μιντιακή αγορά, με θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Σημειώνοντας πως το μεγάλο μέρος των ΜΜΕ βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων, στηλίτευσε την πρακτική τους να παρουσιάζουν μία πλαστή πραγματικότητα, υπηρετώντας την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Υπογράμμισε ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες διατηρούν τα ΜΜΕ, ακόμα κι αν δεν έχουν κέρδος, και καλύπτουν τη χασούρα από τις άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, προκειμένου να έχουν πολιτική και οικονομική επιρροή. Επομένως, οι διάφοροι ισχυρισμοί «περί αντικειμενικότητας, πλουραλισμού και ηθικής είναι «αέρας κοπανιστός» σημείωσε κι έφερε το πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα της «πολυφωνίας» των ΜΜΕ, την απαγόρευση των ρωσικών μέσων ενημέρωσης με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Δωράκια στους καναλάρχες από όλες τις κυβερνήσεις

Υπενθύμισε πως όλες οι κυβερνήσεις προσφέρουν κατά καιρούς διάφορα «δωράκια» στους καναλάρχες, προκειμένου να αποσπούν την εύνοιά τους, αναφέροντας τη λίστα Πέτσα με τα 11 εκατ. ευρώ, τον νόμο 4779/21 με δώρο 3,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους για τα έτη 2017-2020, τα 20 εκατομμύρια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 με τη μείωση της φορολογίας των καναλαρχών από το 20% στο 5%.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για διαπλοκή του κράτους με επιχειρηματικούς ομίλους, τμήμα των οποίων είναι και τα κανάλια, σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης, προσθέτοντας ότι το κράτος έχει συνέχεια, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε με οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

Κατήγγειλε ότι τα αστικά κόμματα είχαν απορρίψει τη νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ με την οποία μπορούσε να υπάρξει ένας στοιχειώδης έλεγχος για το πού πάει το δημόσιο χρήμα, την υποχρεωτική κατάθεση στοιχείων για το ποιοι πήραν και πόσα, την δωρεάν προβολή των μηνυμάτων για τη Δημόσια Υγεία με αφορμή την πανδημία.

Φύλλο συκής το Μητρώο των ΜΜΕ

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ στο άρθρο 3 που προβλέπει τη σύσταση μητρώου με πρόσχημα τη διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση. Σημείωσε πως είναι «φύλλο συκής», ένα ακόμα εργαλείο πολύμορφων πιέσεων, κυρίως, στις μικρές επιχειρήσεις του τοπικού περιφερειακού Τύπου, που έχουν ήδη πιεστεί από την εποχή της κρίσης. Επισήμανε ότι παρότι δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο, εάν ένα πόρταλ, εφημερίδα ή κανάλι δεν εγγραφεί, δεν θα μπορεί να λάβει κρατική διαφήμιση.

Κατήγγειλε ακόμα ότι προϋπόθεση για εγγραφή στο Μητρώο είναι η προσκόμιση παραστατικών από πωλήσεις εφημερίδων χωρίς να αναφέρει την πώληση με ιδία μέσα, όπως προβλεπόταν από παλαιότερη νομοθεσία και κάνει ο «Ριζοσπάστης». Αυτή η διάταξη ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, είναι μέτρο παρεμπόδισης της διάδοσης των εφημερίδων και ένα επιπλέον βήμα οικονομικής ασφυξίας.

Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο θα επιδεινώσει την εργασιακή κατάσταση των εργαζομένων στον Τύπο, δημοσιογράφων, τεχνικών τηλεόρασης, προσωπικού των εφημερίδων, ενώ το άρθρο 25 που προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής για δημοσιογραφική ηθική και δεοντολογία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια της προβολής της κυρίαρχης αντίληψης και πολιτικής.

Έφερε ως παράδειγμα την συστηματική αποσιώπηση των θέσεων του εργατικού – λαϊκού κινήματος αλλά και την καταστρατήγηση της αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων της Βουλής, με βάση το εκλογικό τους ποσοστό, με αποτέλεσμα να υπολείπεται κατά πολύ η προβολή του ΚΚΕ τόσο στην κρατική όσο και στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.

Να αποσυρθεί το άρθρο 32 που ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις
Σημείωσε πως το νομοσχέδιο εμπεριέχει πλευρές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λειτουργία και τη δήθεν ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Επιτρέπεται η πληροφόρηση και ενημέρωση μέχρι εκεί που δεν αμφισβητείται το καπιταλιστικό σύστημα, μέχρι εκεί που δεν προκαλεί ρωγμές στη δικτατορία του κεφαλαίου, γι’ αυτό βλέπουμε συστηματικά «να θάβονται, απεργίες, πορείες, διαδηλώσεις που οργανώνονται από φορείς του ταξικού κινήματος». «Δεν υπάρχει ουδέτερη δημοσιογραφία, είναι ταξικά τοποθετημένη».

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε ακόμα την απόσυρση του άρθρου 32 που ανοίγει τον δρόμο σε μαζικές απολύσεις προσωπικού, σημειώνοντας πως η διάταξη της σημερινής κυβέρνησης έρχεται ως συνέχεια του νόμου Παπά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων με μειώσεις μισθών και αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, αλλά και μείωση των εισφορών προς το Επικουρικό ταμείο του κλάδου, τον ΕΔΟΕΑΠ.

Τέλος, αναφερόμενος στο άρθρο 34, που προβλέπει τις διαφημίσεις ως εισφορά μετοχικού κεφαλαίου, σημείωσε πως πρόκειται για «καθαρή απάτη» αφού οι καναλάρχες θα μπορούν να αυξάνουν το κεφάλαιό τους χωρίς χρήμα, αλλά συμψηφίζοντας τα ποσά των διαφημίσεων.

Google+ Linkedin