Ισπανία: 4,5 τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν σε λιμνοθάλασσα

Ισπανία: 4,5 τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν σε λιμνοθάλασσα

Έντονη ανησυχία προκάλεσαν οι 4,5 τόνοι νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν τα τελευταία 24ωρα στις ακτές της μεγάλης λιμνοθάλασσας, Μαρ Μενόρ, στη νοτιοανατολική ακτή της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το BBC news οι απόψεις για την αιτία του συμβάντος διίστανται: η τοπική κυβέρνηση το αποδίδει στις υψηλές θερμοκρασίες στα νότια της περιοχής Μούρθια, κοντά στην οποία βρίσκεται η λίμνη, ενώ επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι οι γεωργικές εργασίες στην περιοχή έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

Οι εισαγγελείς ερευνούν ακόμα την υπόθεση και παράλληλα οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνουν συλλογικές διαμαρτυρίες απαιτώντας άμεση δράση.

Τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η κεντρική κυβέρνηση εξετάζει ένα αίτημα για την κήρυξη της Μαρ Μένορ ως περιοχή που έχει υποστεί περιβαλλοντική καταστροφή. Το αίτημα εστάλη από την περιφερειακή κυβέρνηση, η οποία δέχεται έντονη πίεση για να σώσει τη λιμνοθάλασσα, που μαστίζεται από χρόνια οικολογικά προβλήματα.

Η Μαρ Μένορ βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Μεσογείου στην Ισπανία και κάποτε αποτελούσε πόλο έλξης για τον τουρισμό και καταφύγιο θαλάσσιας ζωής. Αλλά η ποιότητα του νερού έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και τη μαζική εξαφάνιση ψαριών το 2016 και το 2019.

Το WWF España εκτιμά ότι η κύρια αιτία των τελευταίων θανάτων από ψάρια ήταν «η ρύπανση από την εντατική γεωργία στην περιοχή». Η ομάδα απέδωσε την υψηλή θνησιμότητα στην έλλειψη οξυγόνου στο νερό.

Οι οικολόγοι θεωρούν ότι τα φύκια μπορούν να ευδοκιμήσουν σε νερά που έχουν μολυνθεί από υψηλά επίπεδα χημικών, με αποτέλεσμα η υπερανάπτυξή τους να εμποδίζει το φως του ήλιου και μειώνει το οξυγόνο στο νερό, καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των υδρόβιων ζώων.

Μια κάτοικος, η Άνα Πινέδα, είπε ότι οι ντόπιοι διαδηλώνουν γι’ αυτό εδώ και χρόνια. «Δεν μπορούμε να πατήσουμε το πόδι μας στο νερό ή να πάμε στην παραλία εδώ και χρόνια», δήλωσε.

Η εξελισσόμενη περιβαλλοντική κρίση έχει δημιουργήσει πολιτική ένταση μεταξύ της σοσιαλιστική κεντρικής κυβέρνησης και της συντηρητικής περιφερειακής κυβέρνησης, οι οποίες αλληλοκατηγορούνται για αδράνεια.

Τη Δευτέρα ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μούρθια, Φερνάντο Λόπεζ Μίρας, έστειλε επιστολή στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, καλώντας τον να συγκαλέσει συνάντηση για τη Μαρ Μένορ.

Ο Μίρας και οι πολιτικοί του σύμμαχοι είπαν ότι η περιφερειακή κυβέρνηση δεν είχε τη δύναμη να αναλάβει δράση. Η υπουργός για την οικολογική μετάβαση της Ισπανίας, Τερέζα Ριμπέρα, δήλωσε ότι «θα επιληφθεί αυτού του ζητήματος προσωπικά» και προγραμμάτισε συνάντηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Μούρθια.

Google+ Linkedin