Η 9η Μάη δείχνει ότι οι λαοί θα είναι πάντα ικανοί για νίκες ενάντια στο σκοτάδι όσο κραδαίνουν…κάτι κόκκινο στο χέρι.

Η 9η Μάη δείχνει ότι οι λαοί θα είναι πάντα ικανοί για νίκες ενάντια στο σκοτάδι όσο κραδαίνουν…κάτι κόκκινο στο χέρι.

Σε πείσμα όσων επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία ορίζοντας την 9η Μάη ως Ημέρα της Ευρώπης (E.E.) ,η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η μέρα της λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών,που με μπροστάρη τον Κόκκινο Στρατό  έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στο ναζιστικό – φασιστικό “Αξονα” Ρώμης-Βερολίνου-Τόκιο. 

Με την υπογραφή της άνευ όρων συνθηκολόγησης της Γερμανίας (στις 9 Μάη του 1945 στο Βερολίνο) οι Σύμμαχοι επιβάλλουν τους όρους τους και καταπατούν τον σκοταδισμό που ο Χίτλερ είχε ονειρευτεί για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ότι μπορεί ποτέ να πληρώσει» έγραφε ο Ε. Χέμινγουέι αναφερόμενος στον καθοριστικό ρόλο της ΕΣΣΔ στη νίκη ενάντια στα ναζιστικά στρατεύματα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακόμα και ο εμπνευστής του Ψυχρού Πολέμου, Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ αναγκάστηκε να σημειώσει στις 9 Μάη του 1945 ότι “η σημερινή και η αυριανή μέρα θα γιορταστούν ως μέρες νίκης στην Ευρώπη… αύριο, όμως, θα αποτίσουμε ιδιαίτερο φόρο τιμής στους Ρώσους συμμάχους μας, που η ανδρεία τους στα πεδία των μαχών στάθηκε ένας από τους μεγαλύτερους συντελεστές της νίκης”.

Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία του Μιχαήλ Πετρόβιτς Μίνιν (Михаил Петрович Минин) που σήκωσε πρώτος την κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ το βράδυ της 30ης Απριλίου 1945. Σύμφωνα με τον Μίνιν μια μικρή ομάδα σοβιετικών στρατιωτών υπό την ευθύνη του, αναλαμβάνει να υψώσει κάτι κόκκινο στη στέγη του γερμανικού κοινοβουλίου που θα συμβόλιζε την τελική νίκη. Οι λοχίες Μίνιν, Ζαγκιτόφ, Λισιμένκο, Μπομπρόφ εισβάλλουν πρώτοι στην οχυρωμένη αίθουσα της Βουλής και δέχονται ισχυρά πυρά. Ανταποκρίνονται με λίγες ριπές από τα πολυβόλα τους και φτάνουν στη στέγη. Ο Μίνιν δένει το κόκκινο λάβαρο σε ένα από τα αγάλματα με την βοήθεια των άλλων. Κοιτάζουν την ώρα. Είναι έντεκα παρά είκοσι…

Η ιστορία δείχνει ότι οι λαοί θα είναι πάντα ικανοί για νίκες ενάντια στο σκοτάδι όσο κραδαίνουν…κάτι κόκκινο στο χέρι.

Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά οφείλουμε, τουλάχιστον, να θυμόμαστε την αντίσταση και τις θυσίες των λαών ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό και την νίκη που πέτυχαν αρνούμενοι να χάσουν την ελευθερία τους. 

Στη χώρα μας χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, έδωσαν τη ζωή τους, τραυματίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν αγωνιζόμενοι κατά φασιστικής βαρβαρότητας, για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ψυχή και αιμοδότης της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης ήταν το ΚΚΕ. 

Στη μνήμη αυτών των αγωνιστών κατά της φασιστικής βαρβαρότητας τα παραρτήματα Κορίνθου και Λουτρακίου της Πανελλήνιας  Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας σήμερα Σάββατο 9 Μαη 2020 θα καταθέσουν στεφάνια. Συγκεκριμένα, στις 11 το πρωί θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Νέγρη στην Κόρινθο  και στις 12:30 στο παραλιακό πάρκο Λουτρακίου στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Google+ Linkedin