Η Ταχύτητα (Του Χρήστου Καλαντζή)

Η Ταχύτητα (Του Χρήστου Καλαντζή)

Του Χρήστου Καλαντζή*

Χρήστος Καλαντζής

Άτιμο αντικείμενο αυτή η τηλεόραση! Όσο και να προσπαθήσεις είναι αδύνατο να την αποφύγεις…Τετάρτη 15/11/2023, κατά το  καθιερωμένο τέταρτο του πρωϊνού καφέ.. τσούπ(!) εμφανίζεται ο υπουργός οικονομικών στο γυαλί. Αλλάζω κανάλι και.., νατος πάλι! Εμφανίζεται και στο δεύτερο κανάλι! Μα τι δυνατότητα μετακίνησης είναι αυτή; Επίκτητη ή κληρονομική; Αυτό το χάρισμα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ενασχόλησης ή απαντάται και στους πολίτες; «Ας τον ακούσω» σκέφτηκα. «Άλλωστε ενδέχεται(;) να είναι τόσο αποτελεσματικός στα καθήκοντά του όσο στις μετακινήσεις του!»

Άρχισε λοιπόν να διατρανώνει το δίκαιον του προς διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δε φορολογούνται, οι μισθωτοί φορολογούνται.. κλπ…(διασπορά διχόνοιας δηλαδή!), κατάφερα να τον παρακολουθήσω για λίγο. Ύστερα βυθίστηκα στις σκέψεις μου…, η φορολογική πολιτική στηρίζεται στη συσχέτιση των επαγγελματικών τάξεων; Εάν είναι έτσι, ας προσδιοριστεί η αμοιβή μας (άρα και ο φόρος) με αυτή του υπουργού!

Πρέπει το εισόδημα του κάθε ενός να προσδιορίζεται στο πραγματικό του μέγεθος; Εάν η απάντηση είναι ναι, για ποιο λόγο εισάγουμε τεκμήρια (ελάχιστη προκαθορισμένη φορολογία); Τα χρήματα που έχουν επενδυθεί για τον εξατομικευμένο προσδιορισμό  των εσόδων των επιχειρήσεων (Ηλεκτρονικά τιμολόγια, My Data, Esend, κλπ..) σπαταλήθηκαν; Δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα;

Αποτέλεσμα… ωραία λέξη!

Ιδέα(;)..ας φορολογούμαστε με βάση το αποτέλεσμα! Όσο πιο αποτελεσματικός, τόσο λιγότεροι οι φόροι, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ενασχόλησης! Ας ξεκινήσουμε από τους μισθούς των αιρετών!

Βέβαια στην περίπτωσή μας, το ύψος των δαπανών προσδιορίζει τα έσοδα και τους φόρους και όχι το ύψος των εσόδων τις δαπάνες! Κατ’ ουσία έχουμε βάλει τεκμήριο στα έξοδα, οπότε βάζουμε και στα έσοδα (αναγκαστικά).

Άλλωστε για να ξαναδανειστούμε θα πρέπει να πείσουμε τους δανειστές να μας αλλάξουν επενδυτική βαθμίδα. Να αποδείξουμε δηλαδή πως έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε αυτά που έχουμε δανειστεί και αυτά που θα δανειστούμε. Οπότε  θα πρέπει να εμφανίσουμε παραπάνω έσοδα. Οι χρηματοδοτήσεις είναι ο στόχος… να ξαναξοδέψουμε! Να ξαναξοδέψουμε συμμετέχοντας σε έναν ατέρμονα κύκλο αύξησης του χρέους, στο βωμό της ανάπτυξης(;) που δε φέρνει σχεδόν ποτέ έσοδα!

Άλλωστε αυτό που μετράει σε μια κακοτράχαλη εκλογική περιφέρεια είναι η ταχύτητα, η ταχύτητα στα πόδια ώστε να προλαβαίνεις να δικαιολογείς τα αδικαιολόγητα. ..και Σπύρος και Λούης δηλαδή!

………………..

* O Χρήστος Καλαντζής είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής , τακτικό μέλος σε σειρά ενώσεων πληροφορικής όπως η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ), η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής (ΕΠΥ) κλπ.

Google+ Linkedin