Η πρώτη φωτογραφία στα βάθη του Σύμπαντος από το James Webb

Η πρώτη φωτογραφία στα βάθη του Σύμπαντος από το James Webb

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA μία από τις εικόνες που τράβηξε το ισχυρό τηλεσκόπιο James Webb, στην οποία απεικονίζονται μακρινοί γαλαξίες, επί της ουσίας, όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε σε υψηλή ευκρίνεια ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος, το οποίο ονομάζεται SMACS 0723. Στη φωτογραφία της NASA φαίνεται το φως που εκπέμπουν διάφοροι γαλαξίες, οι οποίοι είναι εκ των παλαιότερων.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών, το οποίο ταξίδεψε δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει στο τηλεσκόπιο. «Κοιτάμε στο παρελθόν, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», είπε, προσθέτοντας ότι θα έρθουν στο «φως» περισσότερα ντοκουμέντα, τα οποία «ταξιδεύουν» ακόμα πιο πίσω, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο γέννησης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή», είπε.

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση. Οι πιο αμυδροί είναι αυτοί που για πρώτη φορά παρατηρούναι καθώς είναι στα βάθη στου σύμπαντος. Τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

Η δημοσίευση αυτής της εικόνας είναι κομμάτι από μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από το James Webb, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τη Nasa την Τρίτη. Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνεται και «η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Nelson.

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια. Ενδεικτικό της ισχύος του είναι ότι ο τηλεσκόπιο χρειάστηκε μόνο μία ημέρα για να συλλέξει το φως, που αποτυπωσε στις φωτογραφίες.

Google+ Linkedin