Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες στην Ιταλία

Εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατα αντίγραφα βαλβίδων για αναπνευστήρες στην Ιταλία

Η περιπτωσιολογία πολλές φορές αποπροσανατολίζει. Άλλες φορές αναδεικνύει με υπερβολή και αναξιοπιστία πλευρές διαφόρων καταστάσεων. Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που όχι μόνο δεν είναι μεμονωμένες αλλά αποτελούν αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για το πως το διαρκές κυνήγι για όλο και μεγαλύτερο κέρδος καθιστά όχι μόνο αδύνατη την σύμπλευσή του με ένα σύστημα που  θα υπηρετεί όλους τους πολίτες και θα ικανοποιεί ολιστικά τις ανάγκες υγείας τους,αλλα αποκτά και κτηνώδη αντανακλαστικά που μπορεί να στρέφονται και κατά της ζωής συνανθρώπων μας.

Αυτό όλοι το έχουμε διαπιστώσει από τότε που εξαπλώθηκε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ότι τα αντισηπτικά κάθε είδους όχι μόνο έχουν γίνει δυσεύρετα, αλλά και η τιμής τους έχει εκτοξευτεί σε τουλάχιστον διπλάσια επίπεδα. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό για τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, αφού έτσι ορίζει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης.

Το συναντάμε με ιδιαίτερο κυνισμό και στη γειτονική Ιταλία, που είναι αυτή τη στιγμή η σκληρότερα δοκιμαζόμενη χώρα εκτός Κίνας, με την τελευταία ήδη κατά τα φαινόμενα να έχει θέσει υπό έλεγχο τη διασπορά. Ένας από τους λόγους που η γειτονική χώρα δοκιμάζεται τόσο σκληρά, με το μεγαλύτερο παγκοσμίως ποσοστό θνησιμότητας επί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, είναι και οι μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα υγείας, μετά από δεκαετίες περικοπών. Το πρόβλημα αυτό αφορά ιδιαίτερα τις ΜΕΘ, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, όχι μόνο λόγω έλλειψης κλινών, προσωπικού και αναπνευστήρων, αλλά και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών.

Ένα από αυτά τα ανταλλακτικά είναι και οι βαλβίδες των αναπνευστήρων, που χρειάστηκε νοσοκομείο στην Ιταλία, χωρίς να μπορεί να τις προμηθευτεί λόγω απαγόρευσης πτήσεων. Τότε προσφέρθηκαν δύο εθελοντές εργαζόμενοι ,οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli που εργάζονται στην Ιταλική εταιρεία-startup Isinnova να εκτυπώσουν τις βαλβίδες σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.  Όταν ζήτησαν τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων από την κατασκευάστρια εταιρεία, όχι απλά “έφαγαν πόρτα”, αλλά δέχτηκαν και απειλή για μήνυση !

Κατόπιν αυτού οι δύο εθελοντές αποφάσισαν να μετρήσουν οι ίδιοι τις υπάρχουσες βαλβίδες και μετά από τρεις διαφορετικές εκδοχές που εκτύπωσαν βρήκαν τη σωστή που ταίριαζε στα μηχανήματα. Όλα πήγαν καλά, οι βαλβίδες λειτούργησαν και ήδη εξυπηρετούν δέκα ασθενείς από τις 14 Μαρτίου. Λέγεται επίσης ότι αντί για τις 11 χιλιάδες δολάρια που απαιτεί η κατασκευάστρια εταιρεία, το τελικό κόστος για τις βαλβίδες ήταν πολύ χαμηλότερο, ακόμα και 1 δολάριο ανά βαλβίδα.

Η εκτυπωμένη βαλβίδα 3D

Ο Massimo Temporelli, ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας FabLab που βοήθησε τους Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli να εκτυπώσουν τις απομιμήσεις των βαλβίδων δήλωσε: «Ήταν άνθρωποι που κινδύνευε η ζωή τους, και για αυτό αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε δράση. Τέλος. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από τη κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα από αυτή την ανάγκη που παρουσιάστηκε να δράσουμε άμεσα, και δεν πρόκειται να διαθέσουμε ελεύθερα τα σχέδια (εκτύπωσης)».

Google+ Linkedin