Εργατικό Κέντρο Κορίνθου : Ψήφισμα της ΔΑΣ ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

Εργατικό Κέντρο Κορίνθου : Ψήφισμα της ΔΑΣ ενάντια στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

…………………………………………..ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου την Τετάρτη 21-10-20, η ΔΑΣ κατέθεσε ψήφισμα, το οποίο έγινε αποδεκτό από το υπόλοιπο διοικητικό συμβούλιο και περιλαμβάνει περιληπτικά τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζει τη νομοθέτηση νέων βάρβαρων αντεργατικών ανατροπών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται το παραπέρα χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και η ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, που θα συνιστά ουσιαστικά νόμο δίωξης της συνδικαλιστικής δράσης.

Η κυβέρνηση έρχεται να μετατρέψει σε νόμο πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ, με στόχο τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, με την παραπέρα κατακρεούργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει διατάξεις που θα προβλέπουν:

— Γενίκευση της πρόβλεψης για «προσωπικό ασφαλείας»

— Ποινές στα σωματεία και αποζημίωση εργοδοσίας για «παράνομες» και «καταχρηστικές» απεργίες.

— Πρόσθετα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία και νέο χτύπημα στη ζωντανή δράση των συνδικάτων.

— Ο περιορισμός της νομικής προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση. 

 — Εξοβελισμός συνδικαλιστών από τους εργασιακούς χώρους.

Σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία σε 6μηνιαία βάση, φτάνοντας τις 100 ή ακόμα και τις 120 ώρες. Ταυτόχρονα, θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της «διευθέτησης», αυτές οι υπερωρίες να μην πληρώνονται με πρόσθετη αμοιβή στον εργαζόμενο, αλλά να «ισοφαρίζονται» με άδεια ή ρεπό σε άλλες περιόδους.

Η εργοδοσία θα μπορεί να μετακινεί κατά το δοκούν το 8ωρο του εργαζόμενου μέσα στη μέρα, ανάλογα με τις ανάγκες της. Το 8ωρο, από σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, θα γίνεται στην «καλύτερη» περίπτωση ένας… μέσος όρος σε βάθος 6μήνου ή έτους (ακόμα δηλαδή και αν η μεγαλοεργοδοσία «ισοφαρίζει» δίνοντας ρεπό, άδειες κ.τ.λ., και δεν τα «τρώει» όπως γίνεται στην πράξη), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τρόπο – σε ξεχωριστά νομοσχέδια ή όλα μαζί – που θα μεθοδεύσει τελικά η κυβέρνηση για την ψήφιση των παραπάνω χτυπημάτων, το βέβαιο είναι ότι η νέα αντεργατική επίθεση πρέπει να βρει τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους «επί ποδός πολέμου», σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα, για να δοθεί ισχυρή απάντηση.

Στα πλαίσια αυτά, αποφασίστηκε:

  • Να πραγματοποιηθούν περιοδείες στους χώρους δουλειάς της περιοχής μας.
  • Με ευθύνη του ΕΚΚ να πραγματοποιηθούν ΓΣ σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του, με σκοπό την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων του νομού μας.
  • Προκήρυξη απεργίας, την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση τα παραπάνω νομοσχέδια.
Google+ Linkedin