Δημήτρης Πιστεύος: «Το νερό και τα μάτια μας»!

Δημήτρης Πιστεύος: «Το νερό και τα μάτια μας»!

Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε η εκδήλωση για την διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων της Στυμφαλίας, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, την Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, στον κατάμεστο υπαίθριο χώρο του κέντρου «Τριαντάφυλλος» και ουσιαστικά έβαλε για πρώτη φορά την επιστημονική τεκμηρίωση στον δημόσιο διάλογο, για το καυτό θέμα της  περιοχής.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την δημοτική μας παράταξη Βαγγέλης Χουσελάς -αφού έκανε ειδική αναφορά στην επιστολή του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Παπαγεωργίου, που χαιρέτισε την εκδήλωση- ευχαρίστησε για την παρουσία τους τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Χάρη Βυτινιώτη, τον πρώην δήμαρχο Νεμέας και υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές Βαγγέλη Ανδριανάκο, τον πρόεδρο των εργαζομένων στην ΔΕΥΑ Σικυωνίων και περιφερειακό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πελοποννήσου Γιάννη Κελλάρη, τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Κώστα Δαρσινό και Βούλα Φίλη, αλλά και τους εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους του δήμου Σικυωνίων, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στη συνέχεια ο κ. Χουσελάς έδωσε το λόγο στον υποψήφιο δήμαρχο Σικυωνίων Δημήτρη Πιστεύο για το δικό του καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους, αλλά και στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης καθηγητή Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Κώστα Βουδούρη, για την άμεση ανταπόκρισή του να δώσει απλόχερα ως χρήσιμο «δάνειο», τις εξειδικευμένες γνώσεις του στο θέμα της Διαχείρισης και Προστασίας των Υδατικών Πόρων.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πιστεύος κέρδισε τις εντυπώσεις, καταχειροκροτούμενος από όλους όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση. Εστιάζοντας κυρίως στην παραδοχή ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά έδωσε το στίγμα της εκδήλωσης λέγοντας: 

«Το νερό και τα μάτια μας! Είτε είναι στην πηγή, είτε είναι στη βρύση, είτε είναι στο χωράφι το νερό είναι βασικό συστατικό για τη ζωή μας και ως εκ τούτου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα. Μακριά, λοιπόν, από λογικές που ανά περίπτωση θέλουν το νερό εμπόρευμα ή ακόμα και εκλογικό μηχανισμό».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η διάλεξη του καθηγητή Υδρογεωλογίας  Κώστα Βουδούρη, που ανέπτυξε με άμεσο και απολύτως κατανοητό τρόπο τον πολυδιάστατο ρόλο του νερού, σε μια εποχή μάλιστα  όπου το μεγάλο ζητούμενο των κατοίκων της περιοχής είναι και η οικονομική της ανάπτυξη. 

Ο κ. Βουδούρης κατέθεσε την προβληματική και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του προτείνοντας  συγκεκριμένα μέτρα ορθολογικής διαχείρισης του συστήματος «υδατικός πόρος – χρήση του» όπως είναι οι μικροί ταμιευτήρες, τα μικρά φράγματα κλπ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στο δήμο Σικυωνίων χρειάζεται η χάραξη μιας συνεπούς υδατικής πολιτικής, με ορίζοντα  δεκαπενταετίας και όχι τον εκάστοτε προεκλογικό χρόνο, με συστηματική ανακύκλωση φρούδων υποσχέσεων.

Στο τέλος της ημερίδας ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Πιστεύος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους,  έδωσε την υπόσχεση ότι αυτή η εκδήλωση θα είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού δημόσιου διαλόγου που θα συνεχιστεί και την «Επόμενη Μέρα», από τη νέα δημοτική αρχή του δήμου Σικυωνίων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μόνιμης και ουσιαστικής συνεργασίας με τον συμπατριώτη μας καθηγητή του ΑΠΘ  Κώστα Βουδούρη. 

Στόχος θα είναι η ίδρυση ενός  think tank, που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα του δήμου και θα φέρνει κοντά πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. 

Τα ιδρύματα αυτά μαζί με τον δήμο θα χαράζουν πολιτικές όχι μόνο για την σωστότερη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων  της Στυμφαλίας και του φυσικού της περιβάλλοντος, αλλά και για τη σύνδεσή τους με τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής.

Google+ Linkedin