Για δες καιρό που διάλεξε ο Νικολάκης να επιστρέψει…Δημήτριος ,του Παπαγεωργίου !

Για δες καιρό που διάλεξε ο Νικολάκης να επιστρέψει…Δημήτριος ,του Παπαγεωργίου !

Μια αντιδημαρχία που «σεμνά και ταπεινά» βασίστηκε στη λογική της απλής αναλογικής = πολιτική συνεργασιών,αλλα και στην αναγνώριση των αδιαμφισβήτητων προσόντων ενός νέου επιστήμονα , που κατά πως φαίνεται έχει διάθεση ουσιαστικής προσφοράς στα κοινά , τείνει να γίνει λόγος μιας ανούσιας αντιπαράθεσης χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο.

Ο λόγος για την «τιμητική εμπιστοσύνη» που έδειξε ο Σπύρος Σταματόπουλος στον ανθυποψήφιό του (στις τελευταίες εκλογές) Κώστα Σαρχάνη, αναθέτοντάς του την αντιδημαρχία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σικυωνίων.

Όπως όμως συμβαίνει πάντα στην πολιτική, αυτή η «τιμητική εμπιστοσύνη» που έδειξε ο δήμαρχος Σικυωνίων στο νεαρό αυτοδιοικητικό δέχθηκε την συνήθη κριτική σαν «ηθικολογία του θέματος» του έτερου νεαρού επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Αλλαγής” , Δημήτρη Παπαγεωργίου, που αφού τοποθετήθηκε δημόσια στα social media έκλεισε με τη φράση “και από τώρα -τουλάχιστον για μένα- η συζήτηση αυτή λήγει. Έχουμε πολύ σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε”.

Εκεί όμως που όλα κυλούσαν απλά και αναλογικά…να σου πετιέται ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παπαβασιλείου, που επέστρεψε…Δημήτριος ,του Παπαγεωργίου… και “Φατσέας speaking” – ως “αφεντικό” της παράταξης “Ανανεωτική Δημιουργική Σικυωνία” – αναδύθηκε στον αφρό της επικαιρότητας (κάτι σαν φελλός ένα πράγμα) , πυροδοτώντας μια άνευ ουσίας και περιεχομένου αντιπαράθεση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας. !

Ας σταθούμε λίγο όμως  στη συνεργασία Σταματόπουλου – Σαρχάνη ,που κατ ‘ εμάς τουλάχιστον είναι μια ακομπλεξάριστη κίνηση ανοίγματος του δημάρχου σε έναν πρώην εκλογικό του αντίπαλο.

Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να βασίστηκε στη λογική της απλής αναλογικής , δεν έγινε όμως στη βάση κάποιας προγραμματικής σύγκλισης των παρατάξεων με ορίζοντα τετραετίας ,πολλώ δε μάλλον δεν βγήκε στη δημοσιότητα κάποιο κοινό δημοτικό πρόγραμμα που να υπογράφεται από το δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους των συμπραττουσών δημοτικών παρατάξεων.

Αυτά προκύπτουν και από την Απόφαση Δημάρχου (δείτε ΕΔΩ) που αναφέρει ξεκάθαρα ότι “ορίζουμε τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Σαρχάνη Κωνσταντίνο του Παρασκευά, Αντιδήμαρχο του Δήμου Σικυωνίων, στον οποίο παρέχεται αντιμισθία, με θητεία από 1/9/2020 έως και 31/8/2021”

Συνεπώς σωστά ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε στο facebook ότι : ” Η συνεργασία αυτή ΔΕΝ έχει κανένα απολύτως προγραμματικό στοιχείο. Γι αυτό δεν έχει δημοσιευτεί και κάποιο συγκεκριμένο κείμενο αυτής”.

Γιατί οι Σταματόπουλος – Σαρχάνης επέλεξαν αυτό τον τύπο συνεργασίας ;

Εδώ θα διαφωνήσουμε με τον κ. Παπαγεωργίου ,που λέει ότι “Το μόνο που κάνει αυτή η συνεργασία είναι να αποδείξει απλά τον τυχοδιωκτισμό ενός να βρίσκει πρόθυμους προς πολιτική του βοήθεια για να διασπά προεκλογικά δυνάμεις και να κερδίζει εκλογές πάρα το ανύπαρκτο έργο του”

Δεν είναι κάπως υποκριτικό να λέμε κάποιον τυχοδιώκτη ,επειδή επιδιώκει την διεύρυνση της εκλογικής του βάσης , ψαρεύοντας ψήφους στα… χωρικά ύδατα του αντιπάλου ;

Εξάλλου ποιος ήταν ο “χρισματούχος υποψήφιος” , που προέκυψε μέσα από ανοιχτές διαδικασίες της Νέας Δημοκρατίας και à priori είχε δεδομένο το αίσθημα ενότητας γύρω από την δική του υποψηφιότητα ;

Αλλά και εκ του αποτελέσματος αν το δούμε ,ο Σταματόπουλος στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών είχε πάρει 48,51 % και λογικά αν δεν υπήρχαν οι συνδυασμοί Σαρχάνη & Χουσελά ,που κάποιους ψήφους θα του κόψανε από συγγενείς και φίλους …θα είχε καθαρίσει από την πρώτη Κυριακή.

Βεβαίως ο καθένας έχει το δικαίωμα να διερμηνεύει τα πράγματα με τη δική του πολιτική οπτική και προφανώς αυτή την οπτική μπορεί να την εκφράζει και στον δημόσιο λόγο..

Εμείς πάντως διερμηνεύοντας το γιατί ο Σταματόπουλος και Σαρχάνης επέλεξαν αυτό τον τύπο συνεργασίας θα σταθούμε σε αυτό που λένε οι ειδήμονες του σκακιού , ότι : στην πολιτική και στο σκάκι, η διορατικότητα κερδίζει…αλλά αν ανατρέξουμε και στα λόγια του Αθηναίου πολιτικού Αλκιβιάδη θα δούμε ότι “Το διοικείν εστί προβλέπειν”.

Εξάλλου γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε ..ποιος από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν γνωρίζει οτι ο Σπύρος είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας ,καθότι γαλουχήθηκε πολιτικά από σπουδαίους σκακιστές του παλιού καλού ΠΑΣΟΚ…και έμαθε να κερδίζει εκλογές από τα αποδυτήρια !

Όμως , το να κερδίζεις εκλογές από τα αποδυτήρια δεν σημαίνει ότι θα δείξεις «τιμητική εμπιστοσύνη» στον ανθυποψήφιό σου και παράλληλα θα δώσεις την ευκαιρία στο small businessman ,της γνωστής δυναστείας των αγροτοβιομηχάνων , να εφαρμόσει , μαζί με την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου , ότι μπίζνα έχει οραματιστεί ,σκεφτεί ή σχεδιάσει για την πάρτη του.

Αλήθεια , τι όνειρο είδε ο κ. Παπαβασιλείου και μέσω του on-time news επέστρεψε… Δημήτριος , του Παπαγεωργίου…για να μας θυμίσει την ατάκα του καφετζή Βαγγέλη Φατσέα (Γεράσιμου Σκιαδαρέση) από την πετυχημένη κωμική σειρά “To καφέ της Χαράς” ;

Λέτε εδώ να ισχύει αυτό που λένε για το …παιδί που ‘ναι χαρά γεμάτο ή ο Νικολάκης οραματίστηκε νταλακαλόκαιρο ότι θα ξαναψηφίσει τις παράνομες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου ,παρότι διαφωνεί (τι να κάνουμε τώρα…να τα ξηλώσουμε ; ) ,για να μην βυθιστεί ο Παγώνης στο γκρίζο και μετά να καταγγέλλουν τον δήμαρχο ότι τον έριξε σε βαριά κατάθλιψη ;

Ή μήπως οραματίστηκε το τιμόνι της αναπτυξιακής του δήμου για να κάνει τα παιχνίδια του , με τις πλάτες της πλειοψηφίας (πάνω τα χεράκια – κάτω τα χεράκια) του δημοτικού συμβουλίου ;

Επιστρέφοντας όμως στο σκάκι,σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού , δύο ερωτήματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυριαρχούν στο μυαλό των Σταματόπουλου & Σαρχάνη : «τι στόχο πρέπει να βάλουμε για το 2023 και τι να κάνουμε για να τον πραγματοποιήσουμε. Το πρώτο ανάγεται στη σφαίρα της στρατηγικής και το δεύτερο στη σφαίρα της τακτικής»

Για τον κ. Σαρχάνη έχουμε ξαναγράψει (ΕΔΩ) ότι “αυτή η μεταγραφή δίνει την ευκαιρία στον φέρελπι αυτοδιοικητικό να κάνει ένα δυναμικό comeback στα δημοτικά πράγματα του Δήμου Σικυωνίων ,αρκεί να μην πάρει ψηλά τον αμανέ, όπως λέει και η γνωστή έκφραση”.

Ο Σταματόπουλος ήδη διανύει την τέταρτη δημαρχιακή του θητεία και αν ρίξει κάποιος μια ματιά στο παλμαρέ των δράσεών του (το τελευταίο διάστημα) θα δει μεταξύ των άλλων ότι προεδρεύει στην Επιτροπή Παιδείας και Νεολαίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ ) , συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ Ελλάδας , στο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, έχει ενεργή παρουσία σε διεθνή συνέδρια , ευρωπαϊκά fora κλπ.

Κοντολογίς , ο δήμαρχος Σικυωνίων είναι ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα στελέχη της σημερινής αυτοδιοικητικής πραγματικότητας στη χώρα μας και αυτό του δίνει την δυνατότητα να βάλει πιο ψιλά τον πήχη των στόχων του ,αν δεν θέλει να παραμείνει ισόβιος δήμαρχος στο Κιάτο.

Όσο για τον κ. Παπαβασιλείου καιρός είναι να ετοιμάσει κι αυτός σιγά σιγά… τον δικό του συνδυασμό και ως επικεφαλής ας πείσει τους Σικυώνιους πολίτες ότι δεν έχει πολλά κοινά με παρωχημένους συνδυασμούς , συνοθύλευμα πεινασμένων για μισθό και εξουσία και παλαιών λαϊκών δεξιών της δεκαετίας του 80 ( ούτε καν του 90 ).

Εσείς τι λέτε, θα τα καταφέρει ;

Google+ Linkedin