Γιατί κανείς στο Βιετνάμ δεν πέθανε από τον κορονοϊό;

Μεταφρασμένο άρθρο της Tina Ngo στην ιστοσελίδα Liberation News με τιτλο : Why has no one in Vietnam died from Coronavirus?

Καθώς η ανικανότητα της κυβέρνησης των Η.Π.Α. φανερώνεται πλήρως από την κρίση του COVID-19, πολλοί δικαίως προσβλέπουν σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο για μια εναλλακτική λύση απέναντι στην καταστροφική προσέγγιση “πρώτα το κέρδος” της κυβέρνησης Τράμπ. Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ ξεχώρισε ως ένα τέτοιο παράδειγμα του πώς να αντιδράσεις αποτελεσματικά στην πανδημία. Το Βιετνάμ, το οποίο έχει κοινά σύνορα με την Κίνα και απέχει περίπου 1.200 μίλια από το σημείο που αναφέρθηκε για πρώτη φορά το ξέσπασμα στο Wuhan, έχει ξεπεράσει τις απότομες αποδώσεις στον παγκόσμιο αγώνα κατά του COVID-19. Από τις 6 Απριλίου, η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει αναφέρει 245 επιβεβαιωμένα κρούσματα με 95 αναρρώσεις και κανένα θάνατο.

Η αντίδραση της χώρας στην επιδημία έχει λάβει διεθνή αναγνώριση, μεταξύ άλλων από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για το ολοκληρωμένο, χαμηλού κόστους μοντέλο πρόληψης ασθενειών. Ο εκπρόσωπος της ΠΟΥ στο Βιετνάμ, Δρ. Ki Dong Park, βεβαιώνει πως η κυβέρνηση ήταν πάντα προορατική και προετοιμασμένη για τις απαραίτητες ενέργειες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ έχει ενισχύσει τα μέτρα του κατά της πανδημίας εφαρμόζοντας κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε εθνικό επίπεδο, όπως απαγόρευση υπαίθριων συγκεντρώσεων περισσότερων από δύο ατόμων, διατηρώντας απόσταση 6,5 ποδών, και προσωρινή διακοπή λειτουργίας μη απαραίτητων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων εστιατορίων, κέντρων ψυχαγωγίας και τουριστικών χώρων.

Τα σουπερμάρκετ και άλλες βασικές υπηρεσίες παραμένουν ανοικτά, αλλά έχουν οδηγίες να διαφυλάσσουν την υγεία των πελατών ελέγχοντας τις θερμοκρασίες τους πριν εισέλθουν στο κτίριο και παρέχοντάς τους απολυμαντικό χεριών. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ενάντια στις αγορές σε πανικό και έχει λάβει μέτρα ενάντια στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε αισχροκέρδεια μέσω αύξησης τιμών. Για τη διασφάλιση της κοινωνικής ασφάλισης για τους πληγέντες εργαζόμενους, το Βιετνάμ ενέκρινε ένα πακέτο οικονομικής στήριξης 11,55 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει την κάλυψη όλων των δαπανών για τους εργαζομένους που βρίσκονται σε καραντίνα ή ανακάμπτουν από την ασθένεια.

Σε αντίθεση με την αμερικανική καπιταλιστική τάξη και την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση του Βιετνάμ έλαβε νωρίς μέτρα για την καταπολέμηση της τρέχουσας επιδημίας του κορονοϊού. Αξιωματούχοι άρχισαν να προετοιμάζουν στρατηγικές για την καταπολέμηση της επιδημίας αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στην Κίνα.

Την 1η Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός Nguyen Xuan Phuc υπέγραψε την απόφαση αριθ. 173.QD-TTG, κατηγοριοποιώντας τον ιό ως μεταδοτική νόσο κατηγορίας Α η οποία μπορεί να μεταδοθεί πολύ γρήγορα και να εξαπλωθεί ευρέως με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Αυτή η δήλωση εθνικής έκτακτης ανάγκης έγινε μετά την έκτη περίπτωση του ιού στη χώρα. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τραμπ κήρυξε μόνο εθνική έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια πανδημία στις 13 Μαρτίου, όταν υπήρξαν τουλάχιστον 1.920 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 46 πολιτείες.

Και ενώ η κυβέρνηση του Τραμπ πρέπει ακόμα να αντικαταστήσει την Αμερικανική Ομάδα Πανδημικής Ανταπόκρισης μετά την απόσυρση των ανώτερων αξιωματούχων της το 2018, η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει οργανώσει μια Διευθύνουσα Επιτροπή για την Πρόληψη και τον Έλεγχο του COVID-19 για να επιταχύνει τις απαντήσεις στην πανδημία. Επίσημες οδηγίες για τη θεραπεία του COVID19 έχουν κυκλοφορήσει σε ολόκληρη τη χώρα. Το Βιετναμέζικο Υπουργείο Πληροφοριών και Επικοινωνιών και το Υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει στο σημείο να δημιουργούν μια εφαρμογή για τους χρήστες ώστε να αναφέρουν την προσωπική κατάσταση της υγείας τους και να διαδίδουν περαιτέρω πληροφορίες. Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την Κομμουνιστική Ένωση Νέων Ho Chi Minh, προτρέποντας εκατομμύρια νέους να κάνουν το καθήκον τους και να βοηθήσουν τη χώρα τους.

Για να σώσουμε το έθνος

Το Βιετνάμ είναι πυκνοκατοικημένο και ο πληθυσμός του αντιμετωπίζει υψηλούς κινδύνους έκθεσης σε θανατηφόρα παθογόνα. Αυτό απαιτεί ένα κατάλληλο σύστημα δημόσιας υγείας το οποίο να μπορεί να ανταποκρίνεται γρήγορα στις αναδυόμενες προκλήσεις και να διαδίδει γρήγορα πληροφορίες. Οι ενημερώσεις για τις ζωονοσογόνες ασθένειες αναφέρονται σε τακτική βάση — οριζόμενες σε επείγουσες, ημερήσιες, εβδομαδιαίες, μηνιαίες ή ετήσιες. Επειδή το σύστημα υγείας του Βιετνάμ επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την υγεία του λαού του και όχι στα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών, η χώρα έχει σημειώσει εντυπωσιακή επιτυχία στην πρόληψη και τη διαχείριση νόσων. Για παράδειγμα, το 2003 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ανακήρυξε το Βιετνάμ ως την πρώτη χώρα που συγκράτησε επιτυχώς τον SARS.

Από την εποχή του Πολέμου της Βιετναμέζικης Αντίστασης κατά της αποικιοκρατίας, μέχρι τον SARS και τον COVID-19, το Βιετνάμ έχει ιστορικό επιτυχίας στην καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Αυτό το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των λαών της απορρέει από ένα κοινωνικό σύστημα που δίνει έμφαση στη συλλογική προσπάθεια και την ενότητα του σκοπού. Όσον αφορά την καταπολέμηση του COVID-19, ο Πρωθυπουργός Nguyen Xuan ÚC προέτρεψε πως κάθε επιχείρηση, κάθε πολίτη, κάθε οικιστική περιοχή πρέπει να είναι ένα φρούριο για την πρόληψη της επιδημίας. Αυτή η ρητορική έχει προκαλέσει την αίσθηση συνεργασίας μεταξύ του λαού του Βιετνάμ, ο οποίος δεν είναι ξένος με το τι σημαίνει ενότητα σε περιόδους δεινών.

Σε αντίθεση με τη ρητορική των δυτικών ΜΜΕ, η επιτυχία του Βιετνάμ μέχρι στιγμής δεν είναι απλά ένα θαύμα. Είναι το αποτέλεσμα μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με μια σοσιαλιστική κυβέρνηση που βάζει τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η πανδημία του COVID-19 άνοιξε τις αδύναμες ραφές του καπιταλισμού και αποκάλυψε την περιφρόνηση του απέναντι στον ανθρώπινο πόνο. Σε έναν κόσμο όπου ο καπιταλισμός είναι μια νοσηρή μάστιγα, το Βιετνάμ αποδεικνύει ότι υπάρχει άλλος τρόπος.

Σε αυτήν την πρωτοφανή εποχή, πρέπει να ενστερνιστούμε τη διεθνή συνεργασία και αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ και να συμπαραταχθούμε με τον λαό του Βιετνάμ και τον υπόλοιπο κόσμο. Πρέπει να διδαχθούμε από τις επιτυχίες του λαού του Βιετνάμ και να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή αντι-ασιατικού ρατσισμού. Πρέπει να συνεχίσουμε να απαιτούμε ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που θα θέτει τις ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα καπιταλιστικά συμφέροντα. Πρέπει να απαιτήσουμε ένα Λαϊκό Πρόγραμμα για την καταπολέμηση του ιού και του καπιταλισμού!

* Η Tina Ngo είναι απόφοιτος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Temple και αντιπρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης Temple Socialists(Οκτ. 2015 – Μάιος 2016)

Google+ Linkedin