ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (της Ιωάννας Κασίμη)

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  (της Ιωάννας Κασίμη)

Διανύουμε την προεκλογική περίοδο των Εθνικών Εκλογών τής 25ης Ιουνίου, οι δεύτερες εντός χρονικού διαστήματος ενός μηνός περίπου, αφού προηγήθηκαν αυτές τής 21ης Μαΐου, και είναι φυσικό η επικείμενη διαξαγωγή τους και η σπουδαιότητά τους να μην αφήνουν «χώρο» και χρόνο στη σκέψη των ψηφοφόρων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές (Δημοτικές και Περιφερειακές), που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ειδικώς οι Δημοτικές Εκλογές είναι ίδιας σημασίας με τις Εθνικές, αν αναλογιστούμε ότι οι αρμοδιότητες του Δήμου εκτείνονται στα σπίτια μας (νερό ύδρευσης) και αφορούν την καθημερινότητά μας από τη στιγμή που εξερχόμαστε των οικιών μας, αφού ο Δήμος είναι επιφορτισμένος με την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, την κατασκευή και συντήρηση των οδών και των πεζοδρομίων, των σχολικών μονάδων, των αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Βεβαίως οι Δήμοι δεν περιορίζονται μόνο στ’ ανωτέρω καθήκοντα-υποχρεώσεις,  έχουν κομβικό ρόλο στην ενθάρρυνση, στην οργάνωση  και στη στήριξη τοπικών πρωτοβουλιών αναγόμενων στην κοινωνική αλληλεγγύη (π.χ. κοινωνικά ιατρεία, παντοπωλεία), στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (εθελοντική εργασία, φιλοζωικές οργανώσεις κ.α.), στον αθλητισμό και στον πολιτισμό. Οι Δήμοι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ιδίως λόγω τής άμεσης γνώσεως, που έχουν οι εκπρόσωποί τους, των τοπικών αναγκών και τεκτενόμενων παρακινούν τη συμμετοχή, θέτουν τις βάσεις τού διαλόγου τόσο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους όσο και ανάμεσα στους δημότες. Επίσης οι Δήμοι συνεπικουρούμενοι από τις κατά τόπους Περιφέρειες και τις Υπηρεσίες τής Κεντρικής Κυβερνήσεως καλούνται να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της οικονομικής ανάπτυξης των Δήμων και ν’ αναδείξουν τις τοπικές υγιείς παραγωγικές και δυνάμεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ευημερία ενός τόπου.

Είναι πολύ πιθανόν οι επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές θα επισκιαστούν από τις Εθνικές Εκλογές, οι οποίες δεν αποκλείεται να διεξαχθούν ίσως και τρίτη φορά εντός τού τρέχοντος καλοκαιριού, γεγονός το οποίο θα επιφέρει κόπωση στο εκλογικό σώμα και θα τις στερήσει από το πολιτικό ενδιαφέρον που έχουν συνήθως, αφού δεν θα «στείλουν» κάποιο μήνυμα σε μια προσφάτως εκλεγμένη Κυβέρνηση. Επίσης εάν κι εφ’ όσον σχηματισθεί Κυβέρνηση Συνεργασίας, το γεγονός ενδεχομένως θα έχει αντίκτυπο και στην ανάδειξη υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Σε κάθε περίπτωση, οι Αυτοδιοικητικές Εκλογές λόγω τής σημασίας τους, όπως εκτίθεται ανωτέρω, πρέπει να προσεγγιστούν από τούς δημότες-ψηφοφόρους με τη δέουσα υπευθυνότητα και μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου με τις ψήφους τους ν’ αναδείξουν στα τοπικά αξιώματα πολίτες που θα τους υπηρετήσουν με σωφροσύνη, σύνεση, διαφάνεια, ενεργητικότητα και ευεπίφορους σε συνεργασίες τόσο με τους αντιπολιτευόμενους συνδυασμούς όσο και με τους ενεργούς δημότες.  

Ιωάννα Κασίμη 
Ειδική Σύμβουλος Π.Ε. Κορινθίας
Πρόεδρος Συνδέσμου Γυναικών Ηπείρου

Google+ Linkedin