Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Μετά το πρώτο βήμα, που έγινε από την κυβέρνηση πριν από τις βουλευτικές εκλογές, με την ένταξη του νερού στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, τα χειρότερα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού επιβεβαιώθηκαν με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αλλαγή της οργάνωσης των Δ.Ε.Υ.Α μέσω συγχωνεύσεων.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη και εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο. Εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθεί για διαβούλευση και με την είσοδο του νέου χρόνου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα , όπως ξεκάθαρα φάνηκε στο υπουργικό Συμβούλιο η κυβέρνηση σχεδιάζει την συγχώνευση των ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, που θα λειτουργούν υπό την εποπτεία της ΡΑΑΕΥ σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών τους και θα υπάγονται σε έναν νέο Ενιαίο φορέα Διαχείρισης Υδάτων, με ριζικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργία τους και δυνατότητα συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Το διοικητικό συμβούλιο των νέων επιχειρήσεων θα απαρτίζεται από μερικούς δημάρχους και οι υπόλοιποι θα είναι εγκάθετοι της κάθε κυβέρνησης. Δηλαδή θα χαθεί η δυνατότητα από τους δήμους να ασκούν κοινωνική τιμολογιακή πολιτική και να διατηρούν την τιμή του νερού προσιτή προς τους δημότες , καθώς τις ανάγκες της κάθε περιοχής θα τις κρίνουν άνθρωποι ξένοι με τα τοπικά προβλήματα. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η διαδικασία εξόφλησης των χρεών των ΔΕΥΑ για το ρεύμα που θα αφαιρεθούν από πόρους που κατευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Να σημειώσουμε ότι η πρόταση – συναλλαγή της κυβέρνησης στην φιλοκυβερνητική ΚΕΔΕ είναι να πάρουν οι δήμοι 250 εκατομμύρια ευρώ και να δεχθούν την συγχώνευση των 371 δημοτικών φορέων ύδρευσης και αποχέτευσης (124 δημοτικές εταιρείες και 147 τμήματα δήμων) σε συνολικά 15 επιχειρήσεις.

Προφανώς σε ότι αφορά τους δήμους της Κορινθίας ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν τα πολιτικά αντανακλαστικά των δημοτικών αρχών , που οφείλουν άμεσα να φέρουν το θέμα σε Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και να καταδικάσουν την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την διάλυση των ΔΕΥΑ.

Ειδικά ο επανεκλεγείς δήμαρχος Σικυωνίων , που στο πρόσφατο παρελθόν είχε αυτοαναγορευθεί και ως « μετα – Θεός » του νερού , θα αντιδράσει στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΔΕΥΑΣ ή θα αρκεστεί σε μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας εταιρίας , που θα την ξαναπουλήσει ως επιτυχία για το δήμο Σικυωνίων;

Google+ Linkedin