«Νέα Αριστερά» το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11»

«Νέα Αριστερά» το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11»

Τον πολιτικό φορέα «Νέα Αριστερά» παρουσίασε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα των «11» που αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανοιχτή εκδήλωση στο «Σεράφειο» μίλησαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ο πρόεδρος της ομάδας, ενώ ρόλους έχουν αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), καθώς και η Πέτη Πέρκα (γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας).

Η συγκρότηση κόμματος αναμένεται σε δεύτερο χρόνο, παρότι η βάση αρχίζει ήδη και συντονίζεται, αξιοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογία από το «συριζαϊκό» παρελθόν, όπως και η νεολαία που αποχώρησε πλειοψηφικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι παρούσα στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2024 στα μέσα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή μάλλον δεν θα είναι η πρώτη «μάχη» στη Βουλή που θα δώσουν οι «11». Η σημερινή παρουσίαση του νέου φορέα και του ονόματος δίνει τη δυνατότητα στο νέο σχήμα να δώσει το «παρών» στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Χαρίτσης: Ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα

«Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα, θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Η αριστερή πολιτική έχει σημασία. Αυτή η συνάντηση είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε», ανέφερε ο κ. Χαρίτσης. «Κάτι νέο γεννιέται μέσα από αυτή τη συνάντηση – έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων μας, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή», είπε και πρόσθεσε: «Προχωράμε μπροστά με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας, με τη Νέα Αριστερά».
Οπως είπε, η νέα Κ.Ο. «δεν είναι νοσταλγικό το εγχείρημα, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου, θέλουμε νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά. Μία αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, που μιλάει με σαφήνεια».
Εξαπολύοντας πυρά προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγόρησε για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών και υποκατάσταση της πολιτικής με αντιφατικά συνθήματα και συντηρητικές θέσεις». Ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι «η δεξιά στη χώρα μας επενδύει στην εξουσία του παλιού, εκεί όπου η πολιτική μετατρέπεται σε διαχείριση της μιζέριας».
«Η μάχη αφορά το μέλλον της κοινωνίας, αφορά τις ζωές μας», είπε και τόνισε ότι «θέλουμε μια αριστερά που θα δίνει τη μάχη των ιδεών, χρειαζόμαστε έναν ηθικό ρεαλισμό, που θα αντιτάσσει στη δεξιά, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και πώς οι ιδέες μας μεταφράζονται σε πράξεις».
«Η αριστερά δεν μπορεί να αρκείται στα μισόλογα – το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης οδηγεί σε καταστροφή και στην αύξηση των ανισοτήτων. Έχουμε ευθύνη να βάλουμε μπροστά το μοντέλο της κλιματικής δικαιοσύνης. Θέλουμε μια αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα», τόνισε.
«Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι θέλουν «μία αριστερά φιλόδοξη και ενωτική, που θα δίνει τη μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία» και όχι -όπως είπε- με τοξικούς διαλόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αχτσιόγλου: Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή

«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, για τις ζωές μας», δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη στην εκδήλωση. «Αυτό δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Τελικά εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου», πρόσθεσε.
«Και σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Για τον κόσμο της εργασίας και τις τεράστιες προκλήσεις. Μία νέα αρχή για μία νέα οικολογική πρόταση».

 

Google+ Linkedin