«Έφυγε» ο «κομαντάντε» Φιντέλ Κάστρο – Ηasta siempre comandate

Ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο απεβίωσε την Παρασκευή το βράδυ στην Αβάνα σε ηλικία 90 ετών ,όπως μετέδωσε το BBC.

Ακολούθησε η ανακοίνωση ΕΔΩ του προέδρου της Κούβας και αδελφού του, Ραούλ Κάστρο, ο οποίος τον διαδέχθηκε στην εξουσία το 2006. «Ο κομαντάντε της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ», (05:29 σήμερα Σάββατο ώρα Ελλάδας) είπε ο Ραούλ Κάστρο σε διάγγελμά του το οποίο μετέδωσε απευθείας η δημόσια τηλεόραση της Κούβας. «Οι λεπτομέρειες της επικήδειας τελετής θα ανακοινωθούν» αργότερα, πρόσθεσε, στο σύντομο διάγγελμα που καταλήγει με το «Hasta la victoria siempre!» («Μέχρι τη νίκη» ) τη γνωστή φράση-ορόσημο του Κουβανού ηγέτη…. ενώ λίγη ώρα αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε από την τηλεόραση πως «Σύμφωνα με την επιθυμία που είχε εκφράσει ο σύντροφος Φιντελ, η σορός του θα αποτεφρωθεί τις πρώτες ώρες του Σαββάτου».

Η κηδεία του ηγέτη της κουβανικής επανάστασης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου στο Σαντιάγο ντε Κούβα.

Στη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στην Κούβα προς τιμήν του αποθανόντος ηγέτη, μια πομπή με τις στάχτες του Κάστρο θα διασχίσει τη χώρα για τέσσερις ημέρες.

Οι κουβανικές αρχές κήρυξαν σήμερα εθνικό πένθος εννέα ημερών λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Το συμβούλιο του Κράτους κήρυξε σε λακωνικό ανακοινωθέν που εξέδωσε «εθνικό πένθος εννέα ημερών» από το Σάββατο (σήμερα) έως την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου. Στη διάρκειά του θα διακοπούν «όλες οι δραστηριότητες και τα δημόσια θεάματα» διευκρινίζει το ανώτατο όργανο της κουβανικής κυβέρνησης.

Ανακοινώσεις ηγετών για τον θάνατο του 

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, χαρακτήρισε τον Φιντέλ Κάστρο ως «ένα μεγάλο φίλο του Μεξικού» ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού, Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν, τον χαρακτήρισε ως έναν «αιώνιο σύντροφο» μεταδίδει το BBC.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, τόνισε ότι: «Οι επαναστάτες του κόσμου, πρέπει ν’ ακολουθήσουν την κληρονομιά του».

Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε: «Ο Φιντέλ ύψωσε το ανάστημά του κι ενδυνάμωσε τη χώρα του, στη διάρκεια του πιο σκληρού αμερικανικού αποκλεισμού κι ενώ ασκούνταν κολοσσιαίες πιέσεις, πάνω του» σύμφωνα με το BBC.

Ο Φιντέλ Κάστρο «ενσάρκωσε την κουβανική επανάσταση», στις «ελπίδες» και τις «διαψεύσεις» της, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Κουβανού ηγέτη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο, χαρακτηρίζοντας τον Κουβανό ηγέτη «σύμβολο μιας εποχής», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο «Λίδερ Μάξιμο» κυβέρνησε τη χώρα του από την επανάσταση του 1959 και είχε αψηφήσει την αμερικανική υπερδύναμη για περισσότερο από μισό αιώνα.

Στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια, ομιλία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (δειτε ΕΔΩ)ο καταβεβλημένος Φιντέλ Κάστρο είχε πει με τρεμάμενη φωνή: «Για όλους έρχεται η ώρα μας, αλλά οι ιδέες των Κουβανών Κομμουνιστών θα παραμείνουν ως απόδειξη σε αυτόν τον πλανήτη ότι αν λειτουργήσουμε με θέρμη και αξιοπρέπεια, μπορούμε να πράξουμε τα υλικά και τα πολιτιστικά αγαθά που χρειάζονται οι άνθρωποι. Και πρέπει να πολεμήσουμε χωρίς ανακωχή για την απόκτησή τους».

Ο Φιντέλ παρέμενε αμετακίνητος στις ιδέες της κουβανικής επανάστασης και μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών, είχε δηλώσει στην εφημερίδα Gramma πως η Κούβα «δεν έχει ανάγκη από τα δώρα της αυτοκρατορίας».

Παραχώρησε την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από το 2006 έπειτα από εντερική αιμορραγία.Το 2011 εγκατάλειψε και τις τελευταίες επίσημες αρμοδιότητές του, παραχωρώντας το αξίωμα του πρώτου γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (PCC) στον Ραούλ, ο οποίος ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος από την ίδρυσή του το 1965.

Διαβάστε : Φιντέλ Κάστρο – Η πορεία του

 

Google+ Linkedin