Έφυγε από τη ζωή ο Paezano , η πιο cult φιγούρα της Φωκίωνος Νέγρη

Έφυγε από τη ζωή  ο  Paezano , η πιο cult φιγούρα της Φωκίωνος Νέγρη

Ντυμένος με κελεμπίες, γούνες, ψηλά καπέλα, λευκά κοκάλινα γυαλιά ηλίου με χοντρό σκελετό, με μούσι… Ντ’ Αρτανιάν και μια μαϊμού στον ώμο, ο εκκεντρικός Νίκος Χατζηκώστας η πιο cult φιγούρα της Αθήνας τη δεκαετία του ’80, πέθανε σήμερα.

Ο Νίκος Χατζηκώστας , γνωστός και ως «Ζντουπ» ή «Κροκοδειλάκιας», άφησε το στίγμα του στην νυχτερινή Αθήνα των 80’s και των 90’s και ήταν ίσως ο άνθρωπος που εισήγαγε τα happenings στα νυχτερινά μαγαζιά όταν οι άλλοι δεν ήξεραν ακόμα τι σημαίνει η λέξη.

Ιδιοκτήτης του Paesano, του περίφημου ρεστοράν της Κυψέλης, το οποίο βρισκόταν επί της οδού Φωκίωνος Νέγρη και έμενε μέχρι το ξημέρωμα ανοιχτό , καθως όταν έκλειναν τα θέατρα και οι πίστες εκεί συγκεντρώνονταν για φαγητό όλα τα πρώτα ονόματα της Αθήνας. Τραγουδιστές, ηθοποιοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί, οι πάντες. Ήταν μια πιτσαρία «after».

Τότε, ο νόμος απαγόρευε στους μαγαζάτορες να κρατούν ανοιχτά τα καταστήματά τους, καίγοντας ρεύμα μετά τις 2 το βράδυ. Ο εφευρετικός Νίκος Χατζηκώστας κατέβαζε το γενικό του ρεύματος και το λειτουργούσε με κεριά και γι’ αυτό το λόγο οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Σανταρόζα πάνω από εκατό φορές για παράβαση του νόμου περί ενέργειας. Μάλιστα είχε εφεύρει και happening για την στιγμή που δεν είχαν ρεύμα. «Βγάζαμε στο μαγαζί μακαρόνια που έπαιρναν φωτιά και περπατούσε ο σερβιτόρος με την πιατέλα στο χέρι, μεταφέροντάς τα μέσα στη σάλα. Δημιουργούσαμε εφέ για να κάνουμε εντύπωση» είχε πει ο ίδιος.

Η μασκότ του ήταν η Πουτσίνο και καθόταν πάντα στον ώμο του. Μια μαϊμού που έκανε ζημιές. Εκλεβε… περουκίνια από άντρες πελάτες, τραβούσε τα μαλλιά και χαλούσε κομμώσεις στις κυρίες.

Το 1984 ο Παεζάνο (τον αποκαλούσαν και με το όνομα του μαγαζιού του) «πυρπολήθηκε» μπροστά στο μαγαζί του. Τα κηδειόχαρτα τοιχοκολλήθηκαν σε ολόκληρη την Αθήνα. Την επομένη ήταν πρώτο θέμα στις εφημερίδες. Στην πραγματικότητα ήταν ένα καλοστημένο πρωταπριλιάτικο αστείο με μονταρισμένη φωτογραφία.

Πούλησε το ιστορικό μαγαζί του το 1997 και για πολλά χρόνια ζούσε στην Κρήτη.

Google+ Linkedin