Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

Έφυγε από τη ζωή η γυναίκα – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή, το γένος Παναγιωτίδου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μητέρα του αειμνήστου δικηγόρου της Κατερίνης Δημήτρη Γκελντή.

Η Τιτίκα Παναγιωτίδου ή αλλιώς Τίτο, ήταν μία από τις τριάντα γυναίκες που κατετάγησαν στην 9η Μεραρχία του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο Κοζάνης κι ας μην είχε συμπληρώσει ακόμη τα 16. Η διμοιρία αποτελούνταν από γυναίκες 16-24 χρόνων. Υπηρέτησε ως ανθυπολοχαγός και χρημάτισε διοικητής Λόχου των Ανταρτισσών.

Τον Αύγουστο του 1944, επιλέχθηκε απ’ το φωτογράφο Σπύρο Μελετζή, ως το καταλληλότερο πρόσωπο για να συμβολίσει τη γυναίκα της Αντίστασης. Όταν το 1982 αναγνωρίστηκε η Εθνική Αντίσταση αποτυπώθηκε και σε γραμματόσημο.

«Ήμασταν έντεκα αντάρτισσες. Κάποιες μεγάλες σε ηλικία, κάποιες νταρντανογυναίκες. Ήταν και μία πολύ όμορφη, ίδια η Μέριλιν Μονρόε. Εγώ πάλι ήμουν 16 χρόνων, παιδί από πόλη, και το στιλ, η ομιλία μου, το ανάστημά μου ήταν διαφορετικά. Όταν έρχεται η σειρά μου, με πηγαίνει σε κατάλληλη τοποθεσία, με φόντο το βουνό και αρχίζει να με φωτογραφίζει, προφίλ και ανφάς, μέχρι που κάποια στιγμή αναφωνεί: “Ναι, αυτό είναι, σε βρήκα!”» είχε αφηγηθεί η Γκελντή – Παναγιωτίδου.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, η Τιτίκα Παναγιωτίδου σπούδασε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία για πάνω από τριάντα χρόνια.

Google+ Linkedin