Όταν γεννήθηκε το σινεμά…

Όταν γεννήθηκε το σινεμά…

Στις 13 Φεβρουαρίου 1894 οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί και ο Ογκίστ, λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μηχανής λήψης και προβολής.

Γεννημένοι στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, μεγάλωσαν στην Λιόν, εκεί όπου ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών και από το 1892 ασχολήθηκαν με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας.

Τον Μάρτιο του 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας και στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή, με εισιτήριο, στο Παρίσι. Η ημερομηνία αυτή αναφέρεται από πολλούς ως η επίσημη ημέρα που ο κινηματογράφος με την σημερινή του γνωστή μορφή έκανε την εμφάνισή του. Εκείνη τη δημόσια προβολή παρακολούθησαν 35 άτομα επί πληρωμή και προβλήθηκαν δέκα ταινίες συνολικής διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Οι πρώτες κινηματογραφικές ταινίες ήταν μικρής διάρκειας, παρουσιάζοντας συνήθως στατικά μία σκηνή της καθημερινότητας. Το 1896 ξεκίνησαν περιοδεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο οι ίδιοι έκριναν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον κι έτσι πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιές, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ένα μικρό κομμάτι στην ιστορία της μεγάλης οθόνης.

Google+ Linkedin