Χιλή: Νίκη θρίαμβος για τον Γκαμπριέλ Μπόριτς – «Νικήσαμε τον φασισμό!»

Χιλή: Νίκη θρίαμβος για τον Γκαμπριέλ Μπόριτς – «Νικήσαμε τον φασισμό!»

Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ο οποίος υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», και ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Επικρατώντας με άνεση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής επί του ακροδεξιού αντιπάλου του , Αντόνιο Καστ , υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα προωθώντας για αρχή μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του.

Είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες ‘ζώνες θυσίας’, δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Google+ Linkedin