Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα

Πλεύρης: Πάνω από 15.000 κρούσματα σήμερα

Νέο μαύρο ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει σήμερα η Ελλάδα σε επίπεδο ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού , σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ημερήσια κρούσματα σήμερα θα αγγίξουν τις 15.000, για πρώτη φορά στα δύο χρόνια της πανδημίας. Χθες, η Ελλάδα είχε και πάλι καταγράψει «μαύρο» ρεκόρ, αφού σε 24 ώρες διαπιστώθηκαν 9.284 νέα κρούσματα.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Υγείας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για την εφαρμογή των μέτρων ακόμα και νωρίτερα. «Θέλουμε να δούμε και τα σημερινά και τα αυριανά κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το κρατικό κανάλι.

Νέα μέτρα θα ισχύσουν από την επόμενη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου, μετά τη χθεσινή εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, προς την κυβέρνηση, ενώ οι ειδικοί περιμένουν αλλεπάλληλα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον.

Αναλυτικά τα μέτρα που προαναγγέλθηκαν:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχει συνωστισμός αλλά και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

-Τίθεται νέο ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά όπως είπε ο υπουργός αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική. Επίσης δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, θα εφαρμοστούν μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και θα ισχύσει ανώτατο όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

-Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών δεν θα ξεπερνά το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

-Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

-Επανέρχεται η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως και στο 50%, ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο.

Google+ Linkedin