Το λαϊκό τραγούδι έχασε τον… πρίγκηπά του.

Το λαϊκό τραγούδι έχασε τον… πρίγκηπά του.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουλίου και όλη η Ελλάδα θρηνεί για την απώλεια του σπουδαίου μας ερμηνευτή.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος έφυγε από ανακοπή καρδιάς, μία εβδομάδα πριν από τα γενέθλιά του. Ήταν 81 ετών. Γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1940 στον Πειραιά (Κοκκινιά) από Μικρασιάτες γονείς. Ήταν το δωδέκατο παιδί της οικογένειας Βοσκόπουλου (έχει 11 αδελφές). Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958, σε ηλικία 18 ετών σε σκηνοθεσία Θάνου Τράγκα, και πέντε χρόνια αργότερα, το 1963, έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο. Μπήκε στη δισκογραφία με το τραγούδι Βήμα-βήμα του αξέχαστου μουσικοσυνθέτη Λυκούργου Μαρκέα.

 

Η καθιέρωσή του στο πεντάγραμμο ήρθε με το τραγούδι «Αγωνία» τη χρονιά του 1968 (σύνθεση Γιώργου Ζαμπέτα) που μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις, ένα άπιαστο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Έχει ένα εντυπωσιακό φάσμα συνεργασιών, ερμηνεύοντας τραγούδια των Γιώργου Ζαμπέτα, Μίμη Πλέσσα, Άκη Πάνου, Θανάση Πολυκανδριώτη, Μάριου Τόκα, Γιάννη Πάριου, Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Βίρβου, Φοίβου και πολλών άλλων.

Στην ιστορία έχει μείνει η συνεργασία του με τον Στράτο Διονυσίου. Μάλιστα όταν οι δύο καλλιτέχνες τραγουδούσαν στη Θεσσαλονίκη, ένα απόγευμα αποφάσισαν να πάνε να παίξουν μπιλιάρδο. Η αγάπη του κόσμου για τα λαϊκά είδωλα ήταν τόσο μεγάλη που μέσα σε λίγη ώρα έξω από τη καφετέρια είχαν μαζευτεί χιλιάδες θαυμαστές με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να μπορέσουν να βγούν από το μαγαζί.

Για παραπάνω από 35 χρόνια όλες του οι εμφανίσεις ήταν sold-out με τραγούδια-επιτυχίες όπως Δυο καρδιές, Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Μα εγώ αγαπώ μία, Και εσύ θα φύγεις, Γλυκά πονούσε το μαχαίρι, Οι άντρες δε μιλούν πολύ, Άιντε στην υγειά της, Ανεπανάληπτος, Πριν χαθεί το όνειρο μας, Της Χελιδονούς το ρέμα, Θα κόψω για σένα τη νύχτα στα δύο, Ψύλλοι στα αφτιά μου, Η αγάπη θέλει φαντασία, Μου χρωστάει μια αγάπη η ζωή, Ατελείωτο ταξίδι και πολλά άλλα.

Πλούσιο είναι και το έργο του ως συνθέτης. Μερικοί καλλιτέχνες που έχουν ερμηνεύσει τραγούδια του είναι: Δούκισσα, Μαρινέλλα, Στράτος Διονυσίου, Αντώνης Ρέμος, Νότης Σφακιανάκης.

Το 1971 συνέθεσε το τραγούδι Αδέλφια μου αλήτες πουλιά, το οποίο ερμήνευσε ο Γιάννης Βογιατζής και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

Την επόμενη χρονιά συμμετείχε ο ίδιος στο φεστιβάλ τραγουδώντας το Ξανθή αγαπημένη Παναγιά, τραγούδι που όπως είχε ειπωθεί τότε το έγραψε για τη Ζωή Λάσκαρη, η οποία ήταν παρούσα στο ακροατήριο της εκδήλωσης. Το 1976, όταν ο Στράτος Διονυσίου κρίθηκε αθώος από τις δικαστικές αρχές, του έγραψε το πολύ γνωστό τραγούδι με τίτλο Αποκοιμήθηκα το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία και το τραγούδησε κι ο ίδιος ο Βοσκόπουλος σε δίσκο του το 1985.

Η κηδεία του Τόλη Βοσκόπουλου θα γίνει την Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα, από τις 12 μέχρι τις 3 που θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία, η σορός του θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του νεκροταφείου όπου θα έχουν τη δυνατότητα να του πουν το τελευταίο αντίο οι άνθρωποι του στενού του κύκλου.

Google+ Linkedin