Σχέδιο για ανάδειξη της τεχνητής λίμνης ζητά ο «Σύλλογος Φίλοι της λίμνης Λάδωνα»

Σχέδιο για ανάδειξη της τεχνητής λίμνης ζητά ο «Σύλλογος Φίλοι της λίμνης Λάδωνα»

Σχέδιο για ανάδειξη της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα ζητά ο νεοσύστατος «Σύλλογος Φίλοι της λίμνης Λάδωνα» , με δημόσια τοποθέτηση που έκανε η γραμματέας του συλλόγου Θεοδώρα Μαραγκού, στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας , το μεσημέρι της Πέμπτης 17 Σεπτέμβρη.

Το ιστορικό της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα, ανάμεσα στα Λαγκαδινά βουνά και στο Αφροδίσιο όρος,δημιουργήθηκε το 1955 με την κατασκευή του φράγματος από τη ΔΕΗ και από τότε, το «φιορδ» στολίζει την περιοχή και αποκαλύπτεται στους επισκέπτες που θα θελήσουν να το ανακαλύψουν.

Η Λίμνη βρίσκεται στα 420 μέτρα υψόμετρο και έχει μήκος 15 χμ. Τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα, ο οποίος έχει τις πηγές του κοντά στη Λυκούρια και στο δρόμο του συναντά τους παραποτάμους Τράγο (Παναγίτσα) και Αροάνειο (Πλανητέρο).

Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή της «Κυράς το γεφύρι» που επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη. Χτίστηκε από την Αρχόντισσα της ‘Ακοβας, την Κυρά, τον 13ο αιώνα. Έχει μήκος 56,60 μ. και πλάτος 2,15 μ.

Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η γέφυρα σκεπάζεται από τα νερά της λίμνης, γι αυτό η ΔΕΗ είχε εξασφαλίσει το πέρασμα ανθρώπων, ζώων και οχημάτων, με ένα πλωτό πορθμείο.

Σήμερα ανάμεσα στην παλιά γέφυρα και στο πορθμείο υπάρχει μια σύγχρονη, μεγάλη γέφυρα για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Το φράγμα

Το φράγμα ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στη θέση “Πήδημα”, σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων από τα Τρόπαια. Κατασκευαστής ήταν Ιταλική εταιρεία και από πλευράς κόστους είχε ενταχθεί στις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας προς τη χώρα μας από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Με πληροφορίες από inarcadia.gr

Google+ Linkedin