Στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19 είναι αφιερωμένη η φετινή Ημέρα της Γυναίκας

Στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19 είναι αφιερωμένη η φετινή Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών και τη διατήρηση της ανάμνησης της πρώτης διαδήλωσης των γυναικών, το 1857 στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.

Ο πρώτος «εορτασμός» έγινε το 1911 και συνεχίστηκε μέχρι το ξέσπασμα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Αφίσα του 1914 για την απαίτηση του δικαιώματος των γυναικών να ψηφίζουν.

Ο πιο σημαντικός γιορτασμός αυτής της ημέρας ήταν η συγκέντρωση που οργανώθηκε το 1917 στη Ρωσία στη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου όπου μετατράπηκε σε μία αντιπολεμική συγκέντρωση και έγινε ουσιαστικά η αρχή της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η Κλάρα Τσέτκιν με τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

Η Γερμανίδα Κλάρα Τσέτκιν, μια από τις μεγαλύτερες γυναικείες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου εργατικού επαναστατικού κινήματος,ήταν ο άνθρωπος που πρότεινε και υιοθετήθηκε στη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών να εορτάζεται η 8 του Μάρτη κάθε χρόνο ως επέτειος για την ηρωική θυσία των απεργών εργατριών γυναικών στη Νέα Υόρκη.

Τότε που μια μεγάλη διαδήλωση εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης διεκδικούσε «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».
Η διαδήλωση χτυπήθηκε από την αστυνομία και βάφτηκε στο αίμα των εργατριών,αλλά ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε, τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο.

Από τότε η μέρα αυτή συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους.
Σίγουρο είναι ότι η μέρα της Γυναίκας,ως επέτειος,απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον συμβολισμό και τον αγωνιστικό χαρακτήρας της…

Ιδιαίτερα σήμερα,όπου η ζωή μοιάζει ακροβασία σε τεντωμένο σκοινί…
Μια τέτοια μέρα πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η γυναίκα αξίζει τους ίδιους με τους άνδρες όρους στο εκπαιδευτικό, στο εργασιακό και στο οικογενειακό σύστημα.

Επομένως, ο συμβολισμός της οφείλει να είναι διαρκής και ο αγωνιστικός χαρακτήρας της να εμφανίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2021: Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του COVID-19

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης του COVID-19.

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Πολλές έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από την κρίση λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων.

Google+ Linkedin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

*
*
*