Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech κατά της CoViD-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Στις 21 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech κατά της CoViD-19 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Στις 21 Δεκεμβρίου θα γίνει η κρίσιμη συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αποκλειστικά αρμόδιος οργανισμός για την έγκριση του εμβολίου κατά της πανδημίας.

Η συνεδρίαση του ΕΜΑ είχε αρχικά ορισθεί για τις 29 Δεκεμβρίου αλλά ήδη νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες για συνεδρίαση στις 23 Δεκεμβρίου κάτι που φάνηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.

«Οι πρώτοι Ευρωπαίοι πιθανόν να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν

Ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί εκφράζουν ερωτήματα, γιατί ο EMA δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του νωρίτερα, δεδομένου ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και αλλού.

«Όλα τα δεδομένα της BionNTech είναι διαθέσιμα. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη δώσει την έγκρισή τους. Η εξέταση των δεδομένων και η χορήγηση άδειας από πλευράς του EMA θα όφειλε να γίνει το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν. «Κρίνεται η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει δράση», προειδοποίησε ο ίδιος.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων EMA να επισπεύσει την πιθανή έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την 21η Δεκεμβρίου, μπορεί να επιτρέψει τον εμβολιασμό των πρώτων Ευρωπαίων ήδη πριν από το τέλος του 2020.

«Είναι πιθανόν οι πρώτοι Ευρωπαίοι να εμβολιασθούν πριν από το τέλος του 2020», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Κομισιόν μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να συνεδριάσει στις 21 Δεκεμβρίου για το θέμα της έγκρισης του εμβολίου, μία εβδομάδα πριν από την προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και πέντε άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα συντονίσουν την έναρξη των εκστρατειών τους εμβολιασμών κατά της Covid-19, ανέφεραν σήμερα σε κοινό τους ανακοινωθέν οι υπουργοί Υγείας των χωρών αυτών.

Οι χώρες αυτές θα προωθήσουν τον «συντονισμό της έναρξης των εκστρατειών εμβολιασμών» και θα ανταλλάζουν γρήγορα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτές προχωρούν, υπογραμμίζει το ανακοινωθέν, μαζί με άλλες δεσμεύσεις σε τομείς όπως η διαφάνεια.

Η ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ιταλία και υπογράφεται επίσης από τους υπουργούς Υγείας της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ελβετίας.

 

Google+ Linkedin