Σαν σήμερα η Βραζιλία «τρελάθηκε» για τον 1000άρη Πελέ

Σαν σήμερα η Βραζιλία «τρελάθηκε» για τον 1000άρη Πελέ

Πάνε 51 χρόνια από έναν παράξενο Νοέμβρη στη Βραζιλία, όταν τον κόσμο στη χώρα του καφέ απασχολούσαν δύο εντελώς διαφορετικά θέματα: Κολλημένοι στα ραδιοφωνάκια τους οι Βραζιλιάνοι, όπως κι όλος ο κόσμος, παρακολουθούσαν το φθινόπωρο του 1969 κάθε εξέλιξη αναφορικά με τον διαστημικό ανταγωνισμό ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, με τους Αμερικανούς έτοιμους να φέρουν και δεύτερο πλήρωμα στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ το μεγαλύτερο αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο Πελέ, έφτανε κοντά στο μεγάλο σημείο αναφοράς, το 1.000ό γκολ της καριέρας του.

Κάποιος Βραζιλιάνος δημοσιογράφος διερωτήθηκε τότε μεταξύ σοβαρού και αστείου τι θα συμβεί πρώτο: θα πατήσουν με το «Απόλλων 12» στη Σελήνη οι Τσαρλς Κόνραντ, Ρίτσαρντ Γκόρντον και Αλαν Μπιν, στα χνάρια της πρώτης αποστολής τέσσερις μήνες νωρίτερα, ή θα προλάβει ο Πελέ να φτάσει το «μιλέσιμο», για το οποίο όλη η Βραζιλία κρατούσε την αναπνοή της;

Οι περισσότεροι στη χώρα το πήραν στα σοβαρά! Η «αναμέτρηση» αυτή εξελίχθηκε γρήγορα σε εθνική ψύχωση. Ο ίδιος ο Πελέ δεν έδινε και πολλή σημασία στα στατιστικά, όμως η εμμονή των Βραζιλιάνων με τους αριθμούς έδεσε με τη σαγήνη που ασκούσε πάνω τους η προοπτική του χιλιοστού γκολ του μεγάλου άσου της Σάντος, στον βαθμό που τους ένοιαζε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Έτσι, όταν πλησίαζε ο Πελέ στο γκολ υπ’ αριθμόν 1.000 σε επίσημους και φιλικούς αγώνες με τη Σάντος και την Εθνική Βραζιλίας, όλοι ήθελαν να συμμετάσχουν με κάθε τρόπο στην ιστορική αυτή στιγμή.

Στις 12 Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν εκτοξευθεί το Απόλλων 12, ο Πελέ έφτασε στα 998 γκολ σκοράροντας δύο φορές επί της Σάντα Κρουζ, για να φτάσει τα 999 με πέναλτι στις 14 του μηνός σε φιλικό με την Παραϊμπά. Οι φίλαθλοι είχαν στριμωχτεί στις κερκίδες μήπως δουν και το 1.000ό γκολ στο ματς εκείνο, αλλά με το σκορ στο 3-0 υπέρ της Σάντος τραυματίστηκε ο τερματοφύλακάς της, ο Αγκουινάλντο, και τα γάντια φόρεσε ο Πελέ! Αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο, αφού στα φιλικά άρεσε στον κορυφαίο αυτόν ποδοσφαιριστή να κάθεται στο τέρμα για να… εξοικονομεί και δυνάμεις.

Όμως το αναμενόμενο χιλιοστό γκολ δεν ήρθε ούτε τις 16 Νοεμβρίου, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση, καθώς ο Πελέ απέτυχε να σκοράρει επί της Μπαΐα, αν και οι ντόπιοι φίλαθλοι στο Σαλβαντόρ είχαν ετοιμάσει μεγάλη γιορτή. Το διαστημόπλοιο πετούσε προς τη Σελήνη όταν ο Πελέ σούταρε στο δοκάρι της Μπαΐα και ο συμπαίκτης του Ζαΐρ Μπαλά πήρε το ριμπάουντ και σκόραρε. «Νόμισα τότε ότι με είχαν καταραστεί να μην ξανασκοράρω ποτέ», θα πει χρόνια μετά ο Πελέ.

Η επόμενη ευκαιρία

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 1969, ώρα 10.15, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Μαρακανά. Περίπου 80.000 φίλοι του ποδοσφαίρου εν μέσω τροπικής βροχής είναι έτοιμοι να δουν την ιστορία να γράφεται ενώπιόν τους. Στο 74ο λεπτό ο «θρύλος» έχει κερδίσει ένα πέναλτι αρκετά αμφισβητούμενο. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πιθανόν το VAR θα το είχε ακυρώσει.
Η ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα διακόπτει την κίνηση στους δρόμους όλων των μεγαλουπόλεων για 1 λεπτό μέχρι να χτυπηθεί το πέναλτι…
Ο Πελέ ευστόχησε εκτελώντας το πέναλτι με αριστοτεχνικό πλασέ, παρά το γεγονός ότι ο τερματοφύλακας Ανράντα έπεσε σωστά. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, όλη η Βραζιλία τρελάθηκε, ο Πελέ έτρεξε προς την μπάλα και τη φίλησε. Ο θρύλος του ποδοσφαίρου είχε σημειώσει μόλις σε ηλικία 29 ετών το 1000στο γκολ του.

Εκατοντάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας το κορυφαίο επίτευγμα του Πελέ, ενώ η Βουλή διέκοψε την συνεδρίαση καλώντας τόν στην πρωτεύουσα για να τον τιμήσει. Παράλληλα, εκδόθηκε και ειδικό γραμματόσημο για να τιμηθεί το κορυφαίο επίτευγμα.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί αστροναύτες είχαν πατήσει πριν από μόλις έξι ώρες στη Σελήνη. Εν αγνοία τους είχαν κερδίσει έναν αγώνα δρόμου, που μόνο οι Βραζιλιάνοι είχαν κατά νου.

Google+ Linkedin