Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε η νέα διώρυγα του Παναμά

Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε η νέα διώρυγα του Παναμά

Το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου 2016 εγκαινιάστηκε η νέα διώρυγα του Παναμά, αξίας $5,2 δις και μήκους 77 χιλιομέτρων. Τα έργα κατασκευής είχαν ξεκινήσει το 2007 και επρόκειτο να ολοκληρωθούν το 2014, αλλά απεργίες, διαφωνίες για το κόστος, καθώς και σημαντικά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την ολοκλήρωση του έργου για σχεδόν δύο χρόνια.

Το πρώτο πλοίο που εισήλθε στην διώρυγα ήταν το Neopanamax πλοίο «M/V COSCO Shipping Panama» της κινεζικής COSCO, που εισήλθε στην διώρυγα από την πλευρά του Ατλαντικού, στους υδατοφράκτες της Aqua Clara, στην επαρχία Colon. Το «COSCO Shipping Panama», με μήκος 299,98 και πλάτος 48,25 μέτρα, απέπλευσε στις 11 Ιουνίου από τον Πειραιά, μεταφέροντας 9.472 TEUs.Να σημειωθεί ότι αρχικώς το πλοίο έφερε την ονομασία «Andronikos», αλλά μετονομάστηκε για να τιμήσει την χώρα και την διώρυγα.

Το απόγευμα της Κυριακής το πλοίο έφθασε στον Ειρηνικό στους υδατοφράκτες Cocoli, όπου και έλαβε χώρα η επίσημη τελετή εγκαινίων.Στις δηλώσεις τους κατά την τελετή των εγκαινίων τόσο ο διοικητής της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά, Jorge Luis Quijano, όσο και ο πρόεδρος της κινεζικής COSCO Shipping Corporation, Xu Lirong, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την έναρξη λειτουργίας του έργου αλλά και την αισιοδοξία τους για τα μεγάλα οφέλη, που θα έχει για το διεθνές εμπόριο.

Η νέα διώρυγα του Παναμά δημιούργησε νέα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς μπορεί πλέον να εξυπηρετεί πλοία με χωρητικότητα 13,000/14,000 TEUs (σε σχέση με τα 5.000 TEUs που μπορούσε να εξυπηρετήσει στο παρελθόν), ενώ διαθέτει μία ακόμη λωρίδα ναυσιπλοΐας, γεγονός που διπλασιάζει την χωρητικότητά της. Επιπλέον, με τη νέα διώρυγα δημιουργούνται πολύ μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακος για το παγκόσμιο εμπόριο.

Google+ Linkedin