Ρουσφετολογίας Ταγαρά το άναγνωσμα… για να γελάσει το χειλάκι του κάθε ρουσφετοπικραμένου !

Εν μέσω διαδικασιών για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, το ΥΠΕΚΑ – δια του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Ταγαρά – βιάζεται να περάσει στη Βουλή νόμο υπό τον τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» , με τον οποίο εξυπηρετεί μικροσυμφέροντα και καταστρέφει τα δάση. 

Το σχέδιο νόμου,με το οποίο χαρίζουν τα ελληνικά δάση σε καταπατητές,συζητείται και ψηφίζεται από την ολομέλεια της Βουλής Παρασκευή 19 και Σάββατο 20 Δεκέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα με το  νομοσχέδιο που έρχεται τέσσερις μόλις μήνες μετά την ψήφιση του επίσης δασοκτόνου νόμου 4280/2014 για την ιδιωτική πολεοδόμηση (και) δασικής γης, Κυβέρνηση και ΥΠΕΚΑ, επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη και Νίκου Ταγαρά, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, καθώς:

  • Όσοι παρανόμως από το 1975 μέχρι και την 7η Μαρτίου 2007, ξεπάτωσαν δάση και δασικές εκτάσεις για γεωργική χρήση, δικαιώνονται με την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος.
  • Αίρεται η αναδάσωση μετά από 5 χρόνια εάν αποδεικνύεται ότι η έκταση είναι ανέφικτο να αναδωσωθεί! Να σημειωθεί ότι στο νόμο περί δασών η πρόβλεψη αυτή υπήρχε μόνον «για δημοσίας εκτάσεως, η οποία δεν απετέλει δάσος ή δασικήν έκτασιν».

  • Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται ρύθμιση για εκτάσεις οι οποίες απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975 λόγω επεμβάσεων που στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη (π. χ. άδεια οικοδομής, απόφαση δασάρχη, νομάρχη κλπ) η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας. Για τις εκτάσεις αυτές το δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας

  • Επιτρέπεται η επέκταση των λειτουργούντων λατομείων αδρανών υλικών σε όμορες δασικές εκτάσεις και αναδασωτέες εκτάσεις όπου εκτελούνται έργα μεγάλης εθνικής σημασίας επιτρέπεται, έως την ολοκλήρωσή τους

  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση φυλακών και σε δάση, εφόσον δεν βρεθούν διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις

  • Συγχωροχάρτι 3 ετών σε κτηνοτροφεία, πτηνοτροφεία, ακόμα και ιερούς ναούς που έχουν εγκατασταθεί χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις

Το σχέδιο νόμου έχει και τυράκι… που είναι οι προβλέψεις για οριζόντια μείωση των εισφορών σε χρήμα για όσα ακίνητα εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, την αποπληρωμή σε εννέα χρόνια, καθώς και τη δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολο τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα.

«Βροχή» αντιδράσεων
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, με το WWF Ελλάς να απευθύνει έκκληση προς τους βουλευτές να καταψηφίσουν τουλάχιστον τις επίμαχες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο Β’ του νομοθετήματος.
Την ίδια στιγμή, περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz, σε μια προσπάθεια να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας.

Google+ Linkedin