Πρώτο κουδούνι αύριο, με τους ειδικούς να προβλέπουν σωρεία λουκέτων και φέτος στα σχολεία

Πρώτο κουδούνι αύριο, με τους ειδικούς να προβλέπουν σωρεία λουκέτων και φέτος στα σχολεία

Πρώτο κουδούνι αύριο για χιλιάδες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά από δύο χρονιές – ειδικά πέρυσι – που στιγματίστηκαν από μεγάλα διαστήματα τηλεκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, αλλά με τιμωρητική αντίληψη και τη γνωστή καραμέλα της… ατομικής ευθύνης.

Έτσι στα τυφλά, με συνωστισμένους μαθητές σε τάξεις μέχρι και 27 παιδιών και φυσικά με κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά, με τους ειδικούς να προβλέπουν σωρεία λουκέτων και φέτος στα σχολεία και να προειδοποιούν, αλλά και την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αφήνει ανοιχτό «παραθυράκι» για νέα καταφυγή στην τηλεκπαίδευση.

Στην αυριανή πρώτη μέρα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς της COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Τα μέτρα για τον νέο κορονοϊό 

  • Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
  • Για την πρώτη εβδομάδα, το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.
  • Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες οπότε και επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, καθώς και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα επτά ημερών ως εξής:

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά rapid τεστ – πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών του.

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Στον κόσμο της η Κεραμέως

Κι ενώ τρέμει το φυλλοκάρδι γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για το αυριανό αλόγιστο άνοιγμα των σχολείων, η αρμόδια υπουργός πλέκει εκ νέου το αυτοεγκώμιό της, περιγράφοντας ένα σχολείο που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα: «Ο στόχος μας για φέτος είναι διττός: αφ’ ενός η διασφάλιση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με όπλο τον εμβολιασμό και τα πρόσθετα μέτρα προστασίας που έχει εισηγηθεί η Επιτροπή Ειδικών, όπως οι εντατικοί εργαστηριακοί και αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, αφετέρου η υλοποίηση των σημαντικών καινοτομιών για ένα σχολείο πιο σύγχρονο, πιο ελεύθερο και αυτόνομο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Νίκη Κεραμέως.

Η εισαγωγή καινούργιων μαθημάτων, προγραμμάτων σπουδών, η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ενίσχυση των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, μεταξύ άλλων, «δίνει νέα ώθηση στο εκπαιδευτικό σύστημα». Χαρακτηριστικά, η κ. Κεραμέως κάνει λόγο για «νέες ευκαιρίες και προκλήσεις» και προσθέτει ότι «οι αλλαγές που επέρχονται δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα στο σχολείο».

Google+ Linkedin