Πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη ανακωχή

Πρόταση του Ισραήλ για δίμηνη ανακωχή

Το Ισραήλ πρότεινε στη Χαμάς, μέσω των μεσολαβητών, του Κατάρ και της Αιγύπτου, να υπάρξει δίμηνη παύση των μαχών και των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ανέφερε χθες Δευτέρα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος «Axios».

Η πρόταση δεν συνεπάγεται τον τερματισμό της επίθεσης, θα πρόκειται για δεύτερη ανακωχή, όπως εκείνη με διάρκεια μιας εβδομάδας που επέτρεψε την απελευθέρωση εκατό και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων κρατούμενων.

Η πρόταση του Ισραήλ προβλέπει την επιστροφή των ομήρων στη ζωή και των πτωμάτων κατά φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα αφορά γυναίκες και τους άνδρες ηλικίας 60 ετών και άνω, σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Axios».

Θα ακολουθήσουν οι γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό, οι άνδρες ηλικίας κάτω των 60 που δεν ανήκουν στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, κατόπιν οι άρρενες Ισραηλινοί στρατιωτικοί και, στην τελευταία φάση, τα πτώματα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, Ισραήλ και Χαμάς θα συνεννοηθούν εκ των προτέρων για τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφήνονται ελεύθεροι για κάθε όμηρο ανά κατηγορία και κατόπιν για τα ονόματά τους, πάντα σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του χθες με μέλη οικογενειών ομήρων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε σε ισραηλινή «πρωτοβουλία», προσθέτοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να «αποκαλύψει λεπτομέρειες» για αυτή, σύμφωνα με τον Τύπο.

Εν τω μεταξύ ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει αδιακρίτως σπίτια και νοσοκομεία στην περιοχή της Χαν Γουνίς, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και πιέζοντας ακόμα περισσότερο τους εκτοπισμένους προς τα σύνορα με την Αίγυπτο. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εκτοπισμένων από τη βόρεια Γάζα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν και τη Χαν Γιουνίς για να κατευθυνθούν στην ήδη πλημμυρισμένη από αμάχους συνοριακή πόλη Ράφα.

Οι δυνάμεις του κράτους δολοφόνος επιχειρούν να προελάσουν στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ βρισκόμαστε κιόλας στην 109η ημέρα σφαγιασμού και γενοκτονίας των Παλαιστίνιων.

(Με πληροφορίες από: «Al Jazeera», ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Google+ Linkedin