Πλημμύρισε η Βενετία – «Αιφνιδιάστηκε» το σύστημα φραγμάτων 

Πλημμύρισε η Βενετία – «Αιφνιδιάστηκε» το σύστημα φραγμάτων 

Η καταιγίδα που έπληξε την Τρίτη τη Βενετία έπιασε απροετοίμαστες τις αρχές τις πόλεις οδηγώντας σε πλημμύρες ακόμη και των… στεγνών της σημείων.

Η Βενετία διαθέτει ένα σύστημα 78 φραγμάτων που εμποδίζουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας όταν απαιτείται, ώστε να μη βυθιστεί η πόλη κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Ωστόσο το σύστημα αυτό δεν ενεργοποιήθηκε την Τρίτη, με αποτέλεσμα να μην υψωθούν τα φράγματα, να ανέβει η στάθμη των υδάτων και να γεμίσουν νερό τα πεζοδρόμια δίπλα στα κανάλια, πλακόστρωτοι δρόμοι μεταξύ κτιρίων, ακόμη κι αυτή η Πλατεία του Αγίου Μάρκου.

Δε χρειάστηκε και πολύ ώστε να κάνουν τον γύρο του κόσμου οι εικόνες της πλημμυρισμένης Βενετίας.

Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα ελέγχου της στάθμης απαιτείται προειδοποίηση τουλάχιστον 48 ώρες νωρίτερα, αλλά οι καιρικές προγνώσεις ανέμεναν άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στα 120 εκατοστά, οριακά κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο των 130 εκατοστών για την ενεργοποίηση των φραγμάτων.

Ωστόσο ο καιρός έκανε τα δικά του, φύσηξε ισχυρός σιρόκος από την Κροατία, δύο ποταμοί φούσκωσαν κοντά στην εκβολή τους, πλησίον της Βενετίας, και τα νερά της θαλάσσης ανήλθαν στα 145 εκατοστά, πλημμυρίζοντας την πόλη των Δόγηδων, σύμφωνα με τον δήμαρχό της, Λουίτζι Μπρουγκνάρο.

Πηγή: Reuters

Google+ Linkedin