Πελετίδης : Διεκδικούμε απαρέγκλιτα την παραλιακή ζώνη – Μεγάλη παμπατραϊκή διαδήλωση στις 5 Ιούλη.

Με μεγάλη παμπατραϊκή διαδήλωση στις 5 Ιούλη απαντά ο Δήμος Πάτρας στις γενικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου. Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις η Δημοτική Αρχή της Πάτρας  απαιτεί την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης,προκειμένου να ικανοποιούνται οι  λαϊκές ανάγκες στην αναψυχή, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης εισηγούμενος το θέμα της κινητοποίησης για την διεκδίκηση του θαλάσσιου μετώπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως παρότι ζητήθηκε, δεν προέκυψε από τον κ. πρωθυπουργό ούτε συνάντηση, ούτε απάντηση για το κρίσιμο αυτό θέμα.Έτσι, όπως χαρακτηριστικά είπε στην εισήγηση του ο κ. Πελετίδης, για τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο ο αγώνας για να παραχωρηθεί ολόκληρη η παραλιακή ζώνη της Πάτρας, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να γίνει κατορθωτή η ολοκληρωμένη ανάπλασή της.

Διαβάστε την εισήγηση/τοποθέτηση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη

Η Δημοτική Αρχή έχοντας γνώμονα το λαϊκό συμφέρον στο μέχρι τώρα διάστημα της θητείας της καταπιάστηκε με όλα τα λαϊκά προβλήματα.

Είναι φυσικό λοιπόν με συνέπεια και σταθερότητα να διεκδικεί μαζί με το λαό τους φορείς και τους συλλόγους την άμεση και οριστική παραχώρηση ολόκληρης της παραλιακής ζώνης, από τον Διακονιάρη έως το Μείλιχο, για να ικανοποιηθούν οι πιεστικές λαϊκές ανάγκες στην αναψυχή, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Με την περυσινή κινητοποίηση, μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν ντεφάκτο ενέργειες για τη διαμόρφωση ενός χώρου 200 στρεμμάτων, που για δεκαετίες αποτελούσε ντροπή της Πάτρας, σε πάρκο που καθημερινά τον επισκέπτονται χιλιάδες δημότες των νότιων υποβαθμισμένων συνοικιών, πάρθηκε απόφαση για διαμόρφωση μεγάλων δημοτικών χώρων στην Αγυιά, ημερήσια παιδική κατασκήνωση.

Η Δημοτική Αρχή πήρε πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο διεκδίκησης του παραλιακού μετώπου, είχε συναντήσεις με την κυβέρνηση, έκανε εμπεριστατωμένη ενημέρωση και κατέθεσε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στον αρμόδιο υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, αποσπώντας τη δέσμευση για άμεση αποστολή στο Δήμο, από τον υπουργό, νέας ολοκληρωμένης πρότασης. που εδώ και 3 μήνες την αναμένουμε.

Υποχρεωθήκαμε, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης, να απευθυνθούμε στον κ. πρωθυπουργό και να ζητήσουμε συνάντηση να ενημερωθούμε για τις κυβερνητικές προθέσεις και ενέργειες.

Δεν προέκυψε από τον κ. πρωθυπουργό ούτε συνάντηση, ούτε απάντηση.

Για τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπάρχει άλλη επιλογή μόνο ο αγώνας για να παραχωρηθεί ολόκληρη η παραλιακή ζώνη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να γίνει κατορθωτή η ολοκληρωμένη ανάπλασή της.

Σχέδια υπάρχουν από αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Εμπόδιο αποτελεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των λιμενικών ζωνών, των ακτών και παραλιών, των λιμανιών της χώρας που υλοποιεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως ακριβώς έκαναν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις.

Πήραμε την πρωτοβουλία και συναντηθήκαμε με τους επικεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων να τους ενημερώσουμε για την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε πανπατραϊκή κινητοποίηση την Τρίτη 5 Ιούλη στις 8 το απόγευμα, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Να εκφραστεί αγωνιστικά, για άλλη μια φορά, η λαϊκή απαίτηση της άμεσης παραχώρησης της παραλιακής ζώνης.

Να διαδηλώσουμε με πορεία στο νέο λιμάνι, την απόφασή μας για κλιμάκωση των λαϊκών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Η χθεσινή μεγάλη σύσκεψη των φορέων και συλλόγων της πόλης που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή και οι τοποθετήσεις όλων των προέδρων και εκπροσώπων για μαζική συμμετοχή των μελών τους στην κινητοποίηση αποτελεί σοβαρό βήμα για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Χθες το μεσημέρι, μετά τα δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης, έφθασε τελικά και στο Δήμο το γνωστό δελτίο Τύπου που μας ενημερώνει για την κυβερνητική σύσκεψη στο υπουργείο και τον οδικό χάρτη. Πρόκειται ακριβώς για δελτίο Τύπου που επαναλαμβάνει τις γνωστές κυβερνητικές εξαγγελίες, χωρίς να επισυνάπτεται κάποιο επίσημο σχέδιο, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις.

Βέβαια, είναι ένα θετικό σημείο, το ότι επανέρχονται μετά την ανακοίνωσή μας ότι θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και δεσμεύονται έστω και γενικά, ότι θα ικανοποιήσουν τα αιτήματα του Πατραϊκού λαού και θα παραχωρηθεί η παραλιακή ζώνη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα έχοντας τη στήριξη και τη συμμετοχή των μαζικών φορέων της πόλης, πρέπει να αποφασίσει να πραγματοποιηθεί η πανπατραϊκή κινητοποίηση την Τρίτη 5 Ιούλη, γιατί οι αγώνες αποτελούν μονόδρομο για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Να πέσουν τα τείχη, οι μπάρες και τα συρματοπλέγματα. Να ενωθεί η πόλη με την παραλία της.

Google+ Linkedin