Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: «Ας αλλάξουμε ζωή»

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών: «Ας αλλάξουμε ζωή»

Στην ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ συγκρίνει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην αγορά ψυχοτρόπων ουσιών με αυτόν της οικονομικής κρίσης του 2008.

Η αύξηση της ανεργίας και η έλλειψη οικονομικών ευκαιριών ενδέχεται να ωθήσουν «τους φτωχούς και τους μη προνομιούχους να στραφούν σε παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με τα ναρκωτικά –είτε πρόκειται για την παραγωγή τους είτε για την διακίνησή τους», αναφέρει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ στην ετήσια έκθεσή της.

«Η κρίση της Covid-19 και η οικονομική επιβράδυνση απειλούν να επιδεινώσουν κι άλλο τους κινδύνους από τα ναρκωτικά, την ώρα που τα συστήματά μας υγείας και κοινωνικής πρόνοιας βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής και οι κοινωνίες μας δυσκολεύονται να τους αντιμετωπίσουν», σημειώνει η διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής των Ηνωμένων Εθνών Γάντα Ουάλι.

Η UNODC εκφράζει τον φόβο ότι οι κυβερνήσεις θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τους προϋπολογισμούς τους που προορίζονται για την πρόληψη και την θεραπεία των χρηστών, αλλά και για την χρηματοδότηση του διεθνούς αγώνα κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Η υπηρεσία αυτή καλεί τα κράτη «να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη και να υποστηρίξουν ιδιαίτερα τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αγωνιστούν κατά του λαθρεμπορίου» και να μεριμνήσουν για τις παθήσεις που συνδέονται με τα ναρκωτικά.

Ας αλλάξουμε ζωή

Με αφορμή την σημερινή  Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ έδωσε στην δημοσιότητα ένα σποτάκι με κεντρικό σύνθημα «Μαζί αλλάζουμε στάση, ας αλλάξουμε και ζωή».

Στο βίντεο συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Βολιώτη, Έλλη Τρίγγου, Έκτορας Λιάτσος και Φώτης Λαζάρου

Google+ Linkedin