Πέτρος Τατούλης: «Κύριε Νίκα, μη …θυσιάζετε την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, στο βωμό της εμπάθειάς σας»
Συνεχίστε τα έργα καινοτομίας που σας παραδώσαμε!
Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας για την πραγματοποίηση την Τρίτη 10/11/2020, μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ημερίδας με τίτλο «Space for Shores-Δορυφορικά δεδομένα για τις παράκτιες μεταβολές». Μια θεματολογία που αφορά την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων για την αξιοποίηση τους στην εξακρίβωση, την λεπτομερή αποτύπωση και την μελέτη των διαβρωτικών μεταβολών που έχουν διαχρονικά διατελεστεί συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών προερχόμενων από ανθρωπογενείς παράγοντες που δρουν παραλιακά και συνολικά επηρεάζουν δυναμικά το γεωγραφικό και γεωλογικό αποτύπωμα στις ακτογραμμές.
Η Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη συμμετείχε στην κοινοπραξία Space for Shores από το i-SEA, μαζί με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, την εταιρεία Terra Spatium SA και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω του Ινστιτούτου Διαστημικών εφαρμογών, με επιβλέποντα τον Δρ. Τάκη Παπαδόπουλο, υπό την δομή του ΚΕΤΕΚ-Π (Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Πελοποννήσου).
Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία επιχειρησιακών υπηρεσιών για την παρακολούθηση της διάβρωσης των ακτών από το διάστημα. Οι υπηρεσίες, σχεδιασμένες από και για τους τελικούς χρήστες, θα παρέχουν γεωμορφολογίες και παράγονται σε εννέα διαφορετικές παράκτιες περιοχές εντός πέντε χωρών της Ε.Ε.
Συνολικά 1.630 χιλιόμετρα ακτής είναι υπό επεξεργασία!
• 700 χλμ στην Ελλάδα
• 400 χλμ σε Γαλλία
• 200 χλμ. σε Πορτογαλία
• 130 χλμ σε Ρουμανία
• 200 χλμ. σε Γερμανία
Δημιουργήθηκαν 15 δείκτες που αφορούν την κατάσταση των ακτογραμμών και προέρχονται από δορυφορικές εικόνες.
Με πρωτοποριακό και σύγχρονο τρόπο μελετήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακτογραμμές της Πελοποννήσου προκειμένου να τις θωρακίσουμε με δεδομένο ότι βρίσκονται σε δυναμική κατάσταση και υφίστανται σημαντικές αλλαγές σχεδόν καθημερινά. Οι ακτογραμμές που μελετήθηκαν είναι:
1) Ανατολική ακτογραμμή Μεσσηνιακού κόλπου
2) Αργολικός κόλπος
3) Κορινθιακός κόλπος πλησίον ισθμού
4) Δυτική πλευρά Πατραϊκού κόλπου
5) Ανατολική ακτογραμμή Ζακύνθου
6) Θερμαϊκός κόλπος
7) Ακτογραμμή Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας
Στην εφαρμογή των δορυφορικών αναλύσεων στην Ελληνική ακτογραμμή, ιδιαίτερη είναι η προσοχή στις ακτές που περιβρέχουν την Πελοπόννησο, που ως γνωστό πέρα από την δεδομένη αύξηση της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής που επιτελείται και την κλιμακούμενη επιδείνωση τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν και αλλαγές που οφείλονται στη διαχρονική συνεχή σεισμικότητα και τις τεκτονικές μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Είμαστε υπερήφανοι, γιατί η συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με άλλες καινοτόμες δράσεις, μας δίνουν τη δυνατότητα μέσω της αεροδιαστημικής επιστήμης για εφαρμογές στη γεωργία ακριβείας, στη διαχείριση του φυσικού πλούτου της Περιφέρειας, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων και σε πλείστες άλλες.
Καλούμε την νυν Περιφερειακή Αρχή, να αντιληφθεί την χρησιμότητα όλων των έργων που τις παραδώσαμε και αφορούν την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία και να συνεχίσει την προσπάθεια που ξεκινήσαμε με εξαιρετικά αποτελέσματα, παραμερίζοντας την πολιτική εμπάθεια που έχει εναντίον του επικεφαλής και των μελών της παράταξης μας, στο βωμό της οποίας «θυσιάζουν» την ανάπτυξη της Πελοποννήσου!!
Tags :
Πέτρος Τατούλης