Ο Παναγιώτης Πιτσάκης στην επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής

Ο Παναγιώτης Πιτσάκης στην επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ για την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του Ιερού Λόχου Μέσης Ανατολής, στην οποία παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στην κλειστή εκδήλωση η οποία έλαβε χώρα στο Πολεμικό Μουσείο παραβρέθηκε και o γνωστός Κορίνθιος επιχειρηματίας και πρ. πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης (φωτο με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο).

Στον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε αρχικά στην προσωπικότητα του ιδρυτή του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε και έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία του, από την ίδρυσή του τον Σεπτέμβριο του 1942 στην Μέση Ανατολή, την εκπαίδευσή του από Βρετανούς Καταδρομείς στο Κάιρο και στην Παλαιστίνη, την πρώτη του καταδρομική επιχείρηση τον Νοέμβριο του 1942 στην Βόρεια Αφρική, και το πλήθος των επιχειρήσεων στις οποίες συμμετείχε, μέχρι την καθοριστική συμβολή του στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τις δυνάμεις του Άξονα τον Μάϊο του 1945, γράφοντας χρυσές σελίδες στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία.

Τόνισε επίσης ότι ο Ιερός Λόχος αποτέλεσε το ισχυρό θεμέλιο για την συγκρότηση των Λόχων Ορεινών Καταδρομών και μετέπειτα Μοιρών Καταδρομών, αλλά και τον πρόδρομο των σύγχρονων Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες μετεξελίχθηκαν στην νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και στο πολυσύνθετο εύρος αποστολών και υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν σε εθνικό και διασυμμαχικό πλαίσιο, καθώς και στην γενικότερη καταξίωση και αποδοχή που αυτές απολαμβάνουν σε διεθνές επίπεδο με την συμμετοχή τους και τις εξαίρετες επιδόσεις τους σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες με φίλους, εταίρους και συμμάχους της Χώρας μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε αποσπάσματα από ομιλία του αείμνηστου Ιερολοχίτη και Καταδρομέα Στρατηγού Κωνσταντίνου Κόρκα, όπως και από την παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας μικρού μήκους (ντοκιμαντέρ) «ΙΕΡΟΣ ΛΟΧΟΣ – Ιστορία ενός Θρύλου», καθώς και οπτικογραφήματα (video) από επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΔΕΠ.

Επιπλέον, και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, απονεμήθηκαν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Διοικητή της ΔΕΠ Τιμητικά Διπλώματα στους παρευρισκόμενους συγγενείς των Ιερολοχιτών, καθώς και σε εκπροσώπους Συλλόγων Εφέδρων Καταδρομέων και στους συντελεστές της εκδήλωσης.

Google+ Linkedin