Ο «ιός» της φωτιάς «μόλυνε» και την παράνομη χωματερή της Νεμέας;

Ο «ιός» της φωτιάς «μόλυνε» και την παράνομη χωματερή της Νεμέας;

Του Αντ. Δεωνά

Άλλη μια «τυχαία» φωτιά σε χωματερή εκδηλώθηκε Κυριακή απόγευμα, χωρίς υψηλές θερμοκρασίες και με σχετική υγρασία.

Μάλλον θα ισχύει και εδώ ο «κανόνας» που λέει ότι, τα σκουπίδια τα Σαββατοκύριακα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, έχουν την τάση να αναφλέγονται, η μάλλον το πιο σωστό, να αυταναφλέγονται!

«Τελικά τα σκουπίδια είναι εύφλεκτα μόνο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες»

Ο «ιός» της «τυχαίας» φωτιάς, αυτός ο παθογενετικός παράγοντας που δρα «μολύνοντας» τις παράνομες χωματερές και τα ΚΔΑΥ, έκανε την εμφάνιση του και στην Νεμέα. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 19-9 2021 το απόγευμα, εκδηλώθηκε φωτιά στην χωματερή της Νεμέας στην θέση Λεκάνια και κατέκαψε μεγάλο όγκο άταφων σκουπιδιών.

Η φωτιά έκαιγε μέχρι αργά το βράδυ και το τοξικό νέφος από διοξίνες, φουράνια και άλλες καρκινογόνες ουσίες διασκορπίστηκε στην ατμόσφαιρα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων στην περιοχή της Νεμέας και όχι μόνο.

«Σιγήν ιχθύος η Δημοτική Αρχή της Νεμέας για την πυρκαγιά στην παράνομη χωματερή»

Υπόλογη γι’ αυτή την κατάσταση η Δημοτική Αρχή του κ. Κώστα Φρούσιου που σύμφωνα με τις καταγγελίες, φαίνεται ότι δεν την ενδιαφέρει και τόσο η υγεία των κατοίκων. Αν ενδιέφερε πραγματικά η ποιότητα ζωής των δημοτών, ο Δήμαρχος θα είχε φροντίσει να κλείσει και να αποκαταστήσει την παράνομη χωματερή στη Λεκάνια από το να είναι απλός θεατής. Συνεχίζοντας οι κάτοικοι λένε, «η Δημοτική Αρχή, δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο, να μας ενημερώσει για το πως πρέπει να προστατευθούμε από το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από την καύση των σκουπιδιών, πλήρης αδιαφορία!»

Αλλά εδώ που τα λέμε τι να αποκαταστήσει, την παρανομία;  Ως γνωστό δίπλα από εκεί που πήρε φωτιά προχθές, ήταν η παλιά χωματερή στην οποία «έπεσαν» χρήματα και αποκαταστάθηκε. Παρ’ όλα αυτά η Δημοτική Αρχή Νεμέας καταπατώντας κάθε έννοια περιβαλλοντικού νόμου, έστησε νέα παράνομη χωματερή δίπλα από την αποκατεστημένη και συνεχίζει απτόητη το έργο της (θυμίζει έντονα την περίπτωση της χωματερής στα Καλύβια στο Δήμο Σαρωνικού, που ενώ αποκαταστάθηκε η Δημοτική Αρχή έστησε νέα χωματερή δίπλα από την αποκατεστημένη).

«Τα σκουπίδια ακάλυπτα και εκτεθειμένα στον κίνδυνο της «τυχαίας» πυρκαγιάς»

Βέβαια, μεγάλη και αποκλειστική ευθύνη για την πυρκαγιά έχει μόνο η Δημοτική Αρχή, που παρ’ όλο παρανομεί συνειδητά με την χωματερή, δεν κάνει τον κόπο να καλύψει με χώμα τα σκουπίδια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της φωτιάς.

Το έχουμε γράψει επανειλημμένος. Όσο καθυστερούν να κατασκευαστούν οι σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) τόσο το φαινόμενο των πυρκαγιών στις παράνομες χωματερές  θα είναι σχεδόν, καθημερινό…

ΠΗΓΗ

Google+ Linkedin