Ομπάμα προς Ισραήλ: «Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ»

Ομπάμα προς Ισραήλ: «Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ»

Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιεί ότι μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς θα μπορούσε να «γυρίσει μπούμερανγκ» εάν οι Παλαιστίνιοι δεν προστατευτούν.
Κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, όπως η διακοπή παροχής νερού και τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, εκτιμά ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο του στον ιστότοπο Medium.

Σε ένα σπάνιο σχόλιο για μια εξελισσόμενη κρίση στην εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα επισημαίνει ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος του πολέμου «τελικά ενδέχεται να γυρίσει μπούμερανγκ».
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να πλήξει τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει το παιχνίδι των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή» εκτιμά ο Ομπάμα.

Να αποφευχθούν τα δεινά του άμαχου πληθυσμού

Ο Ομπάμα καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών. Επαναλαμβάνει, εξάλλου, τη στήριξή του προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο καλεί τον ισραηλινό στρατό να ακολουθεί στρατηγικές που συμμορφώνονται «με το διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένων των νόμων που έχουν στόχο να αποφεύγεται, με κάθε δυνατό τρόπο, ο θάνατος και τα δεινά του άμαχου πληθυσμού».

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία» υπογραμμίζει ο Ομπάμα. «Ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά».

Υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Εξάλλου, ο πρώην πρόεδρος στο μακροσκελές άρθρο του, τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας «να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνιοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ παράλληλα επικρίνει τους ισραηλινούς εποίκους ότι καταλαμβάνουν παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη.

Οι απόψεις του στο άρθρο είναι αντίστοιχες με τη στάση που είχε κρατήσει στη διάρκεια της προεδρίας του, όταν στήριζε τη λύση των δύο κρατών. Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.

Το 2013, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που ωστόσο απέτυχε.

Οι σχέσεις του Ομπάμα, δε, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν τεταμένες.

Google+ Linkedin