Μισόν αιώνα μετά, επ-άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ιταλία

Μισόν αιώνα μετά, επ-άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ιταλία

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία – για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Σύμφωνα με την τρίτη προβολή επί πραγματικών ψήφων του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Swg, στη Γερουσία τα ποσοστά των δύο βασικών συμμαχιών και των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ως εξής:

● Συντηρητική συμμαχία 44%,
● Κεντροαριστερά 26%,
● Κίνημα Πέντε Αστέρων 16%,
● συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,70%.

Στο εσωτερικό των δυο μεγάλων συμμαχιών τα Αδέλφια της Ιταλίας βάσει της προβολής αυτής εξασφαλίζει 26,1%, η Λέγκα 8,8%, η Φόρτσα Ιτάλια 8,2%. Το μικρό κόμμα Εμείς οι μετριοπαθείς δεν ξεπερνά το 0,9%.

Στην κεντροαριστερά, το Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει 18,7%, η συμμαχία πράσινων-Ιταλικής Αριστεράς 3,6%, το κόμμα Περισσότερη Ευρώπη 3,1% και η Προσπάθεια Πολιτών 0,6%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία περιορίστηκε στο 64,6%, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν τα δύο τρία των δήμων της χώρας. Στις εκλογές του 2018, η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 74,2%.

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό η επικεφαλής της ιταλικής άκρας δεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, η οποία θέλει να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός μετά τη νίκη της παράταξής της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ιταλία.

Για «βραδιά θλίψης για τη χώρα» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνι , αναφερόμενη στη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

«Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», δήλωσε η κυρία Σερατσιάνι.
«Και στο εσωτερικό της δεξιάς υπάρχουν προβλήματα», ιδίως «σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Λέγκα. Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Ρέντσι και Καλέντα, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του PD.

Google+ Linkedin