Μετά τους αβάσιμους ισχυρισμούς Τραμπ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκινά έρευνες για τυχόν παρατυπίες ψηφοφόρων

Μετά τους αβάσιμους ισχυρισμούς Τραμπ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκινά έρευνες για τυχόν παρατυπίες ψηφοφόρων

Εντολή στους εισαγγελείς όλης της χώρας να εκπονήσουν έρευνες για αναφορές σχετικά με παρατυπίες στις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Τζο Μπάιντεν, έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής έκδοσης της HuffPost.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που άνθρωπος σε ανάλογο αξίωμα εμπλέκεται σε ανάλογες έρευνες, παρεμβαίνοντας στο έργο των δικαστών. Το σημείωμα του Μπαρ, που εστάλη σε δικηγόρους των ΗΠΑ, ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα «παραθυράκι» στις γενικές οδηγίες του υπουργείου, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να μελετήσουν τους ισχυρισμούς πως στις εκλογές υπήρξαν παρατυπίες που καθόρισαν το αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως ο Μπαρ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους συμμάχους του Τραμπ ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί πως είναι ο νικητής των εκλογών, όπως άλλωστε αποδεικνύει με τα tweets που αναρτά συνεχόμενα.

«Τέτοιες έρευνες και αναθεωρήσεις μπορεί να συμβούν εάν υπάρχουν σαφείς και αξιόπιστοι ισχυρισμοί για παρατυπίες. Αν οι ισχυρισμοί αυτοί αποδειχθούν αληθείς, θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών σε ένα συγκεκριμένο κράτος», έγραψε ο Μπαρ.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για μαζική απάτη ψηφοφόρων. Ωστόσο, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν υιοθετηθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το Σάββατο έχασε κι επίσημα τη μάχη των εκλογών.

Ο Μπαρ φέρεται να έχει συναντηθεί και με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος επίσης στάθηκε υπέρ του Τραμπ νωρίτερα, ζητώντας να γίνουν έρευνες για τυχόν παρατυπίες στην διαδικασία. «Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές» δήλωσε ο ΜακΚονέλ.

Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της είδησης, την παραίτησή του υπέβαλε ο επικεφαλής του τμήματος που διεξάγει αυτές τις έρευνες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Ρίτσαρντ Πίλγκερ, αναφέρουν οι New York Times. O ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στους συναδέλφους του πως θα μεταφερθεί σε άλλο τμήμα στο υπουργείο.

«Εχοντας εξοικειωθεί με τη νέα πολιτική και τις συνέπειες της, πρέπει δυστυχώς να παραιτηθώ από το ρόλο του διευθυντή του τμήματος εκλογικών εγκλημάτων», έγραψε ο Πίλγκερ μεταξύ άλλων στο email που προώθησε στους συναδέλφους του και μέρος του οποίου δημοσιοποίησαν οι Times. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησε στο αίτημα της HuffPost για σχολιασμό σχετικά με την παραίτηση του αξιωματούχου.

«Όλοι οι Αμερικανοί, ανεξάρτητα από το κόμμα το οποίο στηρίζουν, πρέπει να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα των εκλογών μας. Ο αμερικανικός λαός και οι ηγέτες που εκλέγουν ελεύθερα και δεν αξίζουν τίποτα λιγότερο από αυτό», συμπλήρωσε ο Μπαρ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν έκρινε σήμερα ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αρκετές Πολιτείες ώστε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και το επιτελείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής απάτης.

Ο γερουσιαστής από το Οχάιο διευκρίνισε ότι ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να προσφύγει στα δικαστήρια αμφισβητώντας τα αποτελέσματα και να ζητήσει επανακαταμέτρηση των ψήφων. Ωστόσο, θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του περί εκτεταμένης νοθείας.

Ο Πόρτμαν πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι Πολιτείες και τα δικαστήρια θα ενεργήσουν «χωρίς καθυστέρηση» για να επιλυθεί το ζήτημα.

Google+ Linkedin